Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 10 juli 2019

Kunstkriebel: theater maken met je voeten in het gras

Verscholen in de boomgaard achter ’t Magisch Theatertje in Amby vindt sinds drie jaar de kinderworkshop Kunstkriebel plaats. Kinderen tussen de zeven en achttien jaar worden drie opeenvolgende dagen ondergedompeld in de wereld van het theater maken om als hoogtepunt daarna een voorstelling te verzorgen. Medeoprichtsters Linda Savelkouls (38) en Sanne Puijk (43): “We laten ons leiden door de fantasie van de kinderen. Die zijn heel nieuwsgierig en pikken alles op dat we ze aangeven.”

Linda uit Heer is van huis uit theatermaker en hoopt de kinderen te laten ervaren hoe dat is. Na aankomst op maandag begint de workshop met een speelse kennismaking. Hier wordt meteen het thema van dit jaar geïntroduceerd: Het Beest in Jezelf. Dat vraagt best wat durf en vertrouwen van de kinderen, toch is er geen prestatiedruk. “Het gaat niet echt om de eindvoorstelling,” vertelt Linda. “Wij spelen in op de aanwezige kinderen en brainstormen met hen. Zo gaan we samen het thema van alle kanten bekijken en binnen een dag zijn ze daar al helemaal van doordrenkt.”

Net kamperen

“Het voelt al snel als een grote familie,” vertelt Sanne. “Ze beschilderen hun eigen servies en we hebben een buitenkeukentje gebouwd.” Sanne is beeldend vormgever en werkt tijdens Kunstkriebel samen met de kinderen aan de kostuums en decors. Alles draait om de beleving van de kinderen en de locatie speelt daar een grote rol in. Warme zon, een koel briesje en gras onder je voeten. “Binnen de thematiek zetten we de kinderen aan het denken. In dit geval: het beest. Wat eet dat beest, hoe voelt dat, hoe ziet ‘ie eruit?”

“Er is een draak die ons gaat verslinden! Die maken we zelf!”

Op zoek naar monsters

Het begeleidende team stuurt de kinderen voortdurend bij in hun improvisaties. Ze worden uitgedaagd om een stapje verder te gaan in hun houding en expressie maar ook om naar binnen te kijken en te voelen. Eva (10) heeft al veel geleerd over acteren. “Maar we mogen ook spelletjes doen! De Haka is leuk want die dans is makkelijk te leren.”
Om te durven het beest uit te hangen moeten de kinderen zich echt vertrouwd voelen. Ze gaan op zoek naar het monster in zichzelf en dat kan best spannend zijn. Jeroen (9) ziet de beestenboel wel zitten. “Er is een draak die ons gaat verslinden! Die maken we zelf!”

Samen op ontdekkingsreis

Linda voelt ook ontroerende momenten. “Een meisje vertelde me dat ze het moeilijk vindt om grenzen aan te geven. Daarom wilde ze graag een aasgier spelen, want die kon dat wél goed. Het verbaast me telkens weer hoe snel de kinderen iets persoonlijks vinden in die improvisaties.”
Het succes van de workshop wordt dan ook gemeten aan de hand van de beleving van de kinderen. “Op de laatste dag zien ze pas hoe alle oefeningen die we hebben gedaan als puzzelstukjes samenkomen tot een voorstelling. Die ontdekkingsreis is het belangrijkste: wij zijn tevreden wanneer ze voelen dat het hún voorstelling was.”

Volgend jaar in de zomervakantie zijn alle kinderen vanaf zeven jaar weer welkom bij ’t Magisch Theatertje voor de Kunstkriebel.

 Lees ook