Kunstenaars gezocht met alle lof voor witlof

op 19 juni 2018 door Lieke Rijkx TIM-verslaggever

Op 25 en 26 augustus vindt het jaarlijkse Kunstplein OLV plaats. Een evenement waar professionele kunstenaars uit allerlei disciplines hun werk presenteren aan een groot publiek. Schilders, goudsmeden, tekenaars, beeldhouwers, fotografen, videokunstenaars en dichters hebben zich al aangemeld. De witlof staat dit jaar symbool voor Kunstplein OLV. Het woord witlof roept vragen op, net als kunst. Waarom is het bijvoorbeeld witlof in één woord en rode kool in twee woorden? En hoezo wit, is de kleur niet eerder geel?

“Er zijn ontelbaar veel paralellen tussen witlof en kunst”, vertelt bestuurslid Franz Rothenburg. “Witlof moet je leren eten, net zoals veel mensen pas later kunst waarderen of begrijpen. Witlof is veelzijdig: je kunt het rauw eten, maar ook gebakken, gestoomd of gekookt. Van het zusje van de witlof, cichorei, kun je zelfs koffie zetten, dé brandstof van vele kunstenaars. Witlof groeit in het donker, heeft een duister verleden. Dat past perfect bij het beeld van de kunstenaar die eenzaam op zijn stoffige, donkere zolderkamer zijn ding doet. En wat dacht je van het uiterlijk van de witlof? Een elegante vorm zonder franje, maar opgebouwd uit vele lagen.”

With love

Het bestuur van OLV Kunstplein wil kunst van hoge kwaliteit laten zien en wil ieder jaar groeien. Het viertal organiseert het evenement met liefde, with love. “Uit het enthousiasme en de passie van een kunstenaar voor zijn kunstvorm, haal ik veel energie. Ik vind het mooi om met een groep mensen een evenement van de grond te krijgen en er een nieuwe draai aan te geven. En dan de bezoekers en onszelf verbazen.”
Ieder jaar doen meer kunstenaars uit Maastricht en de Euregio mee. Nederlandse, Duitse, Belgische en Franse kunstenaars vinden hun weg naar de kunstdagen. “Voor bezoekers is het leuk dat ze kunst bij de maker kunnen kopen, na een persoonlijk gesprek over het aangeboden werk. Dat geeft extra lading en waarde aan het werk.” 

Sfeervol en karakteristiek

Kunstplein OLV laat dankzij de sfeervolle entourage van het plein met haar terrassen, oude panden, statige kerk en prachtige bomen en de directe omgeving met Het Bat, Graanmarkt en Hondertmarck de kramen samenvloeien tot een bourgondisch decor. Er is muziek en een bar zodat het er de hele dag goed toeven is. “Kunstenaars en bezoekers voelen zich thuis op Kunstplein OLV.”

Aanmelden

Maak jij professionele kunst with love? Meld je dan aan via de website van Kunstplein OLV.

Kunst spotten, ook dat is iets voor een buurtreporter.
Doe mee en deel jouw kijk op de wijk!