Karin Somers
TIM-verslaggever 8 november 2018

Kroten en ganzen of toch een zonneweide in Lanakerveld?

Afgelopen dinsdagavond stonden er tractoren op de parkeerplaats van Manjefiek Malberg. Boeren en bewoners uit met name Oud-Caberg waren op de Stadsronde rondom de zonneweide in Lanakerveld afgekomen. Zowel voor- als tegenstanders waren aanwezig en lieten luid en duidelijk van zich horen. Het gaat volgens beide partijen immers over de volgende generatie.

Wat is een zonneweide?

Maastricht streeft ernaar om klimaatneutraal te zijn. Samen met bedrijven, burgers en instellingen zoeken ze naar nieuwe manieren om energie te besparen en energie duurzaam op te wekken. Zo wil de gemeente een zonneweide creëren in het Lanakerveld. Een aaneenschakeling van grondgebonden zonnepanelen, in rijen achter elkaar geplaatst.

Tijd voor een Stadsronde

De Gemeenteraad wil graag weten wat omwonenden van dit plan vinden. Daarom is er dinsdag 6 november een Stadsronde gehouden in Manjefiek Malberg. Coen van der Gugten houdt als voorzitter de tijd strak in de gaten. Insprekers krijgen hun afgesproken tijd, maar er is ook ruimte voor spontane reacties.

Energietransitie is noodzakelijk

Annemarie van Zijl van de Universiteit Maastricht schetst waarom een energietransitie nodig is. “In het Akkoord van Parijs staat dat we in 2050 alle elektriciteit duurzaam moeten opwekken. We moeten daarom nu ingrijpen, anders krijgen we later grotere problemen. Met alleen zonnepanelen op daken komen we er niet.” EMEC (Eerste Maastrichtse Energie Coöperatie) heeft een visiedocument geschreven waarin ook andere opties, naast de zonneweide, worden genoemd. Secretaris Jos Leenders: “Kijk naar de grote daken in de binnenstad en in de industriegebieden. Aan de andere kant moeten we ook veel minder gaan verbruiken.”

Het verdriet van Lanakerveld

“Dit is een aanslag op Lanakerveld”, stelt Erik Smeets, inwoner van Oud-Caberg. “Weet u wat kroten zijn? En heeft u hier de ganzen gezien en de prachtige kleuren van onze biodiversiteit? Dit moeten we juist behouden. Eerbiedig het land, dat is het beste voor ons nageslacht en het milieu.” Voorzitter van de buurtraad Oud-Caberg Wietze Jellema is het met hem eens. “Zie hier het verdriet van Lanakerveld” begint hij zijn eloquent betoog. “Laten we alvast een standbeeld oprichten voor de laatste boer van dit gebied. Want die verdwijnen op deze manier. Er zijn echt genoeg alternatieven te bedenken voor schone energie. Volgens mij heeft de gemeente een zonnepanelensteek.” Namens de boeren van Oud-Caberg spreekt een emotionele John Caubergh. “Drie generaties geleden was de helft van de mensen hier boer. Daar is nu nog weinig van over. Bedenk dat de boeren zorgen voor de aardappelen van Reitz, onze asperges bezorgen Beluga haar sterren. Tijdens de vogeltellingen schiet dit gebied er bovenuit. Wij boeren zijn vóór zonnepanelen, maar die leg je op daken.”

Samen

Als laatste spreker neemt Jan Joost Schols de microfoon ter hand. “Ik hoor hier vanavond veel negativiteit. Er wordt met modder gegooid, maar niemand heeft het over samenwerken. We hebben allemaal hetzelfde belang, namelijk het voortbestaan van ons leven. En dat van onze kinderen en kleinkinderen. Maar als we nu niks doen dat hebben we over 50 jaar geen Lanakerveld, maar een Maastricht aan Zee. Dus schuif de verschillen aan de kant en kijk samen naar oplossingen.”

Het laatste woord is aan de jeugd

Bij de insprekers wordt de jeugd gemist, maar ze zaten wel in de zaal. Sophie Valckx en Muhammed Faquir zijn van JONGR, de jongerenraad van Maastricht. “De zonneweide leeft niet heel erg bij jongeren, het levert geen commotie op”, zegt Sophie. “Maar als ze het zouden weten, waren ze wel betrokken”, vult Muhammed aan. “Er moet later ook nog genoeg groen zijn voor ons. De balans is nu al aardig zoek. En boeren horen bij de historie van onze stad. We zijn voor meer zonnepanelen in de stad, maar dan wel op daken.” Sophie vindt het jammer dat de gemeente zich niet uitspreekt over deze onderwerpen. “Een gemeenteraadslid is toch ook zelf een inwoner van deze stad?” Na de Stadsronde heeft de gemeenteraad in ieder geval genoeg stof tot nadenken. Op 27 november staat het onderwerp op de agenda in de Raadsronde.Lees ook