Krijg de kleertjes!

op 8 juni 2018 door Martine Wolters Buurtreporter

Mijn zoontje van vijf is zwaar teleurgesteld als zijn blauwe korte broek met palmbomen van vorig jaar echt niet meer blijkt te passen. Toevallig kom ik op Facebook een berichtje tegen van ‘Krijg de kleertjes’. Een ruilmiddag waar je de te klein geworden kinderkleding kunt ruilen tegen kleding die wel past. In het Werkhuis in Maastricht, een verzameling werkplaatsen voor ambachtelijk/creatief werken. Ik ga er met twee nieuwsgierige kinderen en een tasje met gewassen kleertjes heen.

Door heel het land zijn er zo’n dertig ruilpunten vertelt Marlies Swinkels. Zij zette het eerste, en tot nu toe enige, ruilpunt in Limburg op. “Voor mijn zoontje had ik via de website van krijg de kleertjes al eens wat kleding besteld en raakte enthousiast over het doorgeven van kinderkleding. Omdat het goed is voor onze planeet en je eigen portemonnee.”

Maar ruilen via een ruilpunt leek haar veel gezelliger vanwege het sociale aspect. Vandaar dat ze het initiatief nam om er zelf een te beginnen. “Vaak wordt er bij vrijwilligers thuis geruild maar ik zocht een praktische en laagdrempelige plek in mijn eigen wijk en vond die in het Werkhuis.” Met een startpakket van de landelijke organisatie ging ze in juli vorig jaar van start.

Nu na bijna een jaar zijn er al een aantal bekende gezichten. Zoals de mevrouw die winterkleding komt ruilen voor zomerkleding om mee te nemen naar Indonesië waar ze een aantal maanden per jaar verblijft. Marlies Swinkels: “En er komt af en toe zelfs een pappa! Het geeft me veel voldoening als ik weer iemand gelukkig heb kunnen maken met een nieuwe outfit“.

En ik? Ik ging met twee dolblije kinderen weer naar huis. Eentje met een shirtje en een paar zomerse slippers en de ander met een paar waterschoenen en, geloof het of niet, precies dezelfde blauwe broek met palmbomen maar dan in een maatje dat voorlopig wel past …

Krijg de kleertjes, iedere tweede woensdag van de maand in het Werkhuis in Maastricht Oost, President Rooseveltlaan 213 van 15.00 tot 17.00 uur. Alleenkleding doneren kan ook!

www.facebook.com/KrijgdeKleertjesMaastrichtOost

 

Milieuvriendelijke initiatieven spotten, ook dat is iets voor een buurtreporter.
Doe mee en deel jouw kijk op de wijk!