Kopen in eigen winkel

op 30 juni 2016 door Renee Bekkers

gedeelde weelde

Stel je voor: een winkel waar je als producent direct contact hebt met je consument. En waar je als klant kunt aangeven wat je graag in de schappen ziet liggen. Dat kan! Gedeelde Weelde wordt de eerste coöperatieve levensmiddelenwinkel in Maastricht waar je lid van kunt worden.

“Iedereen kan hier straks boodschappen doen, maar als lid koop je in eigen winkel en kun je ook meebeslissen over de grote lijnen”, vertelt een van de initiatiefnemers, Robin van Hontem.

De afstand tussen producent en consument is erg groot. Er zitten veel tussenhandelaren tussen en producten komen vaak van ver. “Terwijl mensen tegenwoordig graag willen weten waar hun eten vandaan komt. Bij Gedeelde Weelde kopen we waar mogelijk regionaal en/of rechtstreeks in, waardoor we de keten kort en inzichtelijk houden.”

De producten bij Gedeelde Weelde zijn indien mogelijk biologisch. “We kijken niet alleen maar naar een keurmerk. Voor sommige producenten is zo’n keurmerk niet haalbaar of interessant. Dan gaan we met ze in gesprek en bekijken we of hun manier van werken bij ons past.”

Op de vraag waarom Robin betrokken is bij Gedeelde Weelde, hoeft hij niet lang na te denken: “Ik vind het leuk om mijn woonplek samen met anderen mooier te maken met de dingen die ik belangrijk vind. We zijn nog op zoek naar een locatie voor de winkel in het Westelijk deel van Maastricht. Dus als mensen ideeën hebben, dan horen we dat graag!”

Op 14 juli organiseert Gedeelde Weelde een informatiebijeenkomst voor mensen die mee willen doen. Interesse? Kijk op www.gedeeldeweelde.nl voor meer informatie.

(artikel: Karin Somers, stadsreporter Maastricht-LAB)