Frederique Pronk
TIM-verslaggever 14 januari 2021

Koop het boek Natuurlijk Maastricht en laat je verrassen

In december 2020 verscheen een boek dat eigenlijk iedereen in Maastricht zou moeten lezen: “Natuurlijk Maastricht, compacte stad in een weids landschap”. Roy Erkens, universitair hoofddocent bij de Universiteit Maastricht en een van de redacteurs van het boek, is trots op het resultaat: “We dachten dat we een boek van 400 pagina’s gingen maken, maar dat bleek al gauw te weinig. Maastricht heeft zo veel moois te bieden en dat wilden we allemaal onderbrengen in dit boek’’.

Begin het nieuwe jaar goed en wandel!

Naast het lezen van het boek, kun je ook meteen op pad en zelf een bezoek brengen aan de beschreven gebieden. Dat kan met de kaarten waarop de wandelroutes staan. Al deze kaarten staan als PDF op de site van Het Natuurhistorisch Genootschap Limburg. Ook vind je hier bijbehorende GPX-tracks. Met dit boek hoef je je in coronatijden niet te vervelen. Ben je daarna nog niet uitgewandeld? Lees hier op Thuis in Maastricht dan ook het verhaal van Berto Aussems over een nieuwe groene wandeling vanuit Caberg naar het centrum.

Zonder passie geen boek

Uiteindelijk is het boek geschreven door ruim 30 auteurs en ontstaan als samenwerking tussen het Natuurhistorisch Genootschap Limburg, IVN Maastricht, Flora van Nederland en de Universiteit Maastricht. Roy zegt dat er zonder de passie van deze mensen geen boek was gekomen. Iedereen heeft hier zijn ziel en zaligheid in gebracht en heeft op vrijwillige basis aan dit boek bijgedragen. Hopelijk is dit voelbaar voor de lezer.

Verhalen én prachtige foto’s

Ook de historische component wordt niet vergeten in dit boek. Het biedt achtergrondinformatie over flora, fauna, historie, geologie en landschap. De verhalen worden ondersteund door 1400 mooie afbeeldingen in kleur en zwart-wit. Er is veel aandacht besteed aan de vier natuurlijke waterlopen die Maastricht rijk is. Van de Sint-Pietersberg en de Cannerberg komen niet alleen de bovengrondse delen, waaronder ook de ENCI-groeve, maar ook de onderaardse kalksteengroeven aan bod. Parken, bloemrijke bermen, de vestingwerken en het Frontenpark waar natuur en cultuurhistorie samenkomen, worden ook allemaal behandeld.

Verkooppunten

Het boek is te koop via partner Natuurhistorisch Genootschap-Publicaties, het Natuurhistorisch Museum, in Boekhandel De Tribune en Boekhandel Dominicanen. Het boek is ook te koop bij Gerard Majoor, telefonisch bereikbaar om een afspraak te maken op 043 – 321 75 07 of 06 – 22 38 73 86. De prijs van het boek is € 19,50.

Door: Frederique Pronk 

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.Lees ook