Jos Houben
Buurtreporter 8 november 2018

Klimaatplanten in Heer

In september is door het Buurtnetwerk Heer een ‘Buurttuin toer’ georganiseerd. Je kon op diverse plekken in Heer, lopend kennismaken met diverse aspecten van groenvoorziening, tuinen, groenten, natuurspeelplaats, locotuinen en andere groenvoorzieningen. Een onderdeel welke op die zaterdag letterlijk en figuurlijk in het water viel was de aanzet tot verkoop van zogenaamde ‘Green junkies’. Dit zijn klimaat adaptieve planten. De initiatiefnemer Ton van Oostwaard, helemaal uit Aalsmeer, heeft deze adaptieve planten speciaal gekweekt met een specifieke fijnstof. Door enkele inspanningen kunnen geïnteresseerden alsnog kennismaken met deze adaptieve klimaatplanten.

Adaptieve Klimaatplanten:
Klimaatplanten of te wel ‘green junkies’ zijn speciaal geteeld. Fossiele bandstoffen zorgen voor klimaatverandering, wat we nu al zeer duidelijk merken. Duurzame energie is nu hard nodig om het klimaat te redden. Door verbranding ontstaat er veel CO2, dit moeten we terugdringen, afvangen van roetdeeltjes en fijnstof is dan ook het doel. ’Green junkies’ zijn zo geteeld dat ze bijdragen aan een beter milieuverbetering. De planten zorgen voor een grote biodiversiteit en ze zorgen niet enkel en alleen voor schonere lucht, onze gezondheid heeft er baat mee. De planten hebben ook bloemen en vruchten, voorts trekken ze bijen, insecten, vlinders en vogels aan, welke door de jaren ook al minder zijn geworden. ‘Green junkies’ lijken van een afstand normale planten. Maar wie van dichtbij kijkt ziet dat ze er anders uitzien. Na de bloei heeft een soort bessen. De ‘green junkies’ zijn verslaaf aan vieze licht.

Werking:
Een speciale manier van telen zorgt ervoor dat ze een behaarde stam en meer huidmondjes hebben. Sommige green junkies kunnen twee tot drie keer meer koolstofdioxide (CO2) in hout omzetten dan normale planten en anderen hebben een veel hogere zuurstofproductie of vangen ze ozon (O3), stikstofmonoxide (NO) en stikstofdioxide (NO2) af. Ook kunnen ze grote hoeveelheden fijnstof, waaronder roet, uit de lucht halen; tot vijfmaal zoveel als andere planten. Fijnstof is schadelijk voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid. Het wordt zelfs gerekend als één van de drie grootste veroorzakers van ziekte en sterfte in Nederland. Niet alleen heeft dit een positieve werking op het klimaat, maar ook onze gezondheid profiteert. De extra harige variant van kamperfoelie met grotere bladen/stengels zijn op natuurlijke wijze gecultiveerd door planten veredelaar My Earth. Het voordeel op korter termijn is dat de planten vijf keer sneller groeien dan normale planten. Er is speciale kamperfoelie-soort ontwikkeld, de officiële naam Lonicera X ‘green junkie’.

Vergroeningsplan Heer:
Mocht u alsnog overwegen om adaptieve klimaatplanten aan te schaffen (voor uw achter- en/of voortuin) dan kunt u deze alsnog kopen. De klimaatplanten kosten € 5,- per stuk. Er is een actie gaande dat u twee klimaatplanten koopt en één plant schenkt aan de ‘vergroening van Heer’. Eén plant is dan voor u de andere voor een nog aan te wijzen plek in Heer.

Voor planten kopen en afspraak maken, neem contact op Monic van den Broek 06-46 72 35 60 (Gronsveld). Verdere info: info@myearth.global en www.facebook.com/Klimaatplanten/Lees ook