Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 11 februari 2019

Kleurt zaterdag Complex ‘roed, geel en greun’; zondag is de stad heel erg grijs…. en nat

De ene zondag is de andere niet. Stonden dik een week geleden onder prima omstandigheden een tienduizend mensen op de Markt om de nieuwe stadsprins te begroeten; zeven dagen later is de zondag een dag om vooral lekker thuis te blijven. Om lekker op de bank nog na te genieten van het bezoek dat je bracht aan de jaarlijkse voor-even-stamkroeg De Zeuten Inval. Weekendbeeld toont u het verschil.

Afgelopen zaterdag was het in Café De Zeuten Inval weer urenlang prettig onrustig. De feestzaal Complex (zo u wilt de Platte Zaol) was met lange schragen op zijn Rijnlands carnaval ingericht. Het vele roed, geel en greun en de stadskleuren rood en wit maakten toch echt duidelijk dat de feestvierders in Maastricht waren. Zoals altijd werd door de aanwezigen flink gevierd. De spierelinge waren niet te tellen; net zoals de hennekes de loch in. Een op alle gebied gevarieerd publiek vond het allemaal fantastisch. Zij niet alleen. Ook de artiesten genoten van de sfeer in de tijdelijke kaffee. Zo waren er alle drie de Maastrichtste finalisten van het LVK. Die gaan zondag proberen in een nog drukkere en grote setting – in MECC Maastricht – de hoogste muzikale eer van de Limburgse carnaval binnen de stadspoorten van de stad te houden. Debutant Marvin Rosier en de ervaren Nick en Patrick lieten in de eerste uren van het feest aan de boorden van de Maas hun lied horen. Tot groot genoegen van het publiek. Deze twee deelnemers en de Maastrichtse LVK’ er avant la lettre Katja Henz kunnen aanstaande zaterdag rekenen op de steun van het thuispubliek. En ze hoeven niet te vrezen voor Frans Theunisz. Wat was hij zaterdag in De Zeuten Inval weer in vorm. De rasentertainer kun je nog steeds midden in de nacht waken om zijn ding te laten doen.

Nog geen 12 uur later was het in Maastricht totaal anders. Hoe grijs en nat kan een stad zijn. Op de Markt en in de directe omgeving geeft hier en daar een Tempeleersvlag nog een beetje kleur. Dat geldt net zo voor reclamelichten en een uithangbord. Voor de rest is deze zondag vooral een trieste dag die niet tot lekker naar buiten gaan uitnodigt. Wie dat toch doet weet dat aan een nat pak te ontkomen valt. Hier en daar een fietser, donkere jassen en paraplu’s bepalen het straatbeeld. Een marketingwagen van Nutella wordt in gereedheid gebracht. Chocolade proeven in de regen; iemand komt op het idee toch de meegenomen terrasstoeltjes en -tafeltjes uit te stallen. Het wordt een dag om vooral warm en achter het raam te genieten van elkaar, een warme thee of koffie.

Die ellende zijn we midden van deze week alweer allemaal vergeten. Het schijnt zo te zijn dat ons een eerste echte voorjaarsperiode wordt gebracht. Te beginnen in het midden van deze week. Thuis in Maastricht kan niet wachten u ook daar een reportage van te laten zien.Lees ook