Sandra Schols
TIM-verslaggever 1 mei 2020

Klankbord voor ouders in moeilijke crisistijd

Met de kinderen een hele dag thuiszitten blijkt in veel gevallen een pittige opgave. Dat in combinatie met problemen zoals ruzies onderling, stress over geld en angst voor wat de toekomst gaat brengen, kan zorgen voor moeilijke situaties. Als ouder kun je in zo’n gevallen wel een klankbord gebruiken. Ruim 135 kindercoaches in Nederland en België bieden, met de hulplijn voor ouders, hen die het kunnen gebruiken een luisterend oor. 

(Foto Kindercoaches Limburg: Rianne Ten Haaf, Hanneke van Bussel, Kelly Prevoo en Petra Jenniskens)

Het doel van de hulplijn; ouders een hart onder de riem te steken. De kindercoaches in Nederland en België zijn op vaste dagen en tijdstippen te bereiken. Het team uit Limburg is met zes man sterk. “Toen een moeder mij vertelde dat ze een burn-out had, maar geen ruimte om af te schakelen, bood ik haar direct mijn hulp aan”, blikt oprichtster van Het Kindercoachgilde Jeanette van Kuik terug. “De moeder gaf zelf aan dat ze soms een kort lontje had. De kinderen werden hier de dupe van. Hier moest ik iets mee doen.” 

Kindercoaches in actie 

Als kindercoach heeft Jeanette in het verleden diverse kinderen en hun ouders begeleid tijdens een uitdagend proces. “Een van de eerste kinderen die ik mocht coachen was een jongen uit groep 8”, aldus Jeanette. Hij had diverse diagnoses gekregen. De zogenaamde ‘rugzakjes.’ De leraren en de ouders hadden veel zorgen over de vervolgstappen van deze jongen en hadden mij gevraagd om hulp. Ik ben met de jongen in gesprek gegaan en vroeg hem hoe hij graag behandeld wilde worden. We schreven samen een handleiding en daarmee ben ik naar zijn ouders en leraren gestapt. Niemand had de jongen eerder gevraag hoe hij graag behandeld wilde worden. Met de ‘handleiding’ zijn de ouders aan de slag gegaan. Inmiddels studeert de jongen biowetenschappen. Juist dat is onze kracht. De afgelopen jaren heb ik veel kindercoaches mogen opleiden. Wij coachen in het nu en graven liever niet in het verleden. We onderzoeken wat het kind wil en wat het kind nodig heeft. Ook kijken we hierbij naar wat de papa en de mama graag zouden willen.”

Een compliment is vaak al genoeg 

Ouders kunnen de coaches op vaste dagen en tijdstippen bellen voor een steuntje in de rug of advies. De coaches volgen de opleiding -de magie van kindercoaching- bij Jeanette en zetten zicht geheel belangeloos in. “Vaak is een compliment geven al genoeg”, legt Jeanette uit. “Veel ouders vinden het moeilijk om in deze tijden de rust te bewaren. Angst en onzekerheid krijgen de bovenhand. De kinderen die nu ook thuis zijn hebben ook zorg en aandacht en vaak zorgt dat er juist voor dat de druk op de schouders net te veel wordt. Op die momenten kunnen wij iets voor deze mensen betekenen. We hopen dat veel ouders ons weten te vinden in deze moeilijke periode. Op die manier willen we een steentje bijdragen in deze bizarre tijden. Al zouden we maar een ouder kunnen helpen en daarmee indirect ook de kinderen, zelfs dan is ons project al geslaagd.”

Kunnen de kindercoaches iets voor jou doen? Neem dan contact met ze op!

Kijk voor meer informatie op www.kindercoachgilde.nl/limburg 

 

Voor vragen over het coronavirus, ga naar het Steunpunt Corona op www.gemeentemaastricht.nl

Wilt u helpen of hebt u zelf hulp nodig? Bekijk alle (hulp)initiatieven en activiteiten op www.thuisinmaastricht.nl


Lees ook