Meyke Houben
23 december 2019

Kippenhok als ontmoetingsplek voor de buurt

Veel kans op de overwinning in de We Build This City-wedstrijd van CODE043 gaven Marion Meyers, Arthur Bribosia en Thibaut Schots zichzelf niet. Want waarom zou de prijs van 4000 euro naar een kippenhok gaan? Maar ze wonnen. Over een paar maanden moet het kippenhok midden in Mariaberg staan en werken als een verbindende schakel in de buurt.

De drie studenten wonen sinds een tijdje in een Match Huis in Mariaberg. In ruil voor een lage huur werken ze samen met de buurtbewoners aan een betere wijk. Zo hebben ze al een natuurclub voor kinderen opgericht en een kookworkshop georganiseerd. Al langer speelden ze met het idee om kippen te gaan houden. Het veldje midden in de wijk is daarvoor prima geschikt. Om het plan te versnellen, meldden ze zich aan voor de wedstrijd van jongerenorganisatie CODE043, die als doel had om mensen samen te brengen.

Toneelstukje

“We hebben ons idee gepitcht met een toneelstukje”, vertelt Marion. “Thibaut speelde een buurtbewoner, die in 2050 terugblikte hoe de komst van het kippenhok in 2020 de buurt had veranderd. Ons idee is dat we dan duurzamer leven, dichter bij de natuur. En dat mensen in de wijk meer contact met elkaar hebben.” “We gaan het kippenhok samen met de buurtbewoners bouwen”, gaat Arthur verder. “Met een klein groepje werken we nu aan het ontwerp. Eind januari is er een eerste bouwdag gepland, dan gaan we aan de slag. We vragen de scouting om te helpen, zetten een pizzaoven neer, laten kunstenaars uit de straat het hok verfraaien. Zo proberen we de bouwdagen leuk te maken voor de hele wijk.”

Kinderen

Om te kijken of de buurt wilde meewerken aan de komst van een kippenhok, zijn de studenten alle huizen in de buurt langsgegaan. Van de 40 bewoners rond het veldje wilden er 38 meedoen. De buurtbewoners denken dat het kippenhok kan zorgen voor meer levendigheid in de wijk en dat het aantrekkelijk is voor de kinderen. “Nu gebeurt er niks op het veld”, zegt Arthur. “Wij hopen dat het straks een centrale ontmoetingsplek wordt, met bijvoorbeeld ook een groentetuin en af en toe een boerenmarkt. De kinderen uit de buurt kunnen eieren komen rapen, liefst samen met de oudere bewoners. Zo willen we verschillende generaties samenbrengen.”

Het hok dat Arthur, Marion en Thibaut voor ogen hebben, moet ruimte bieden aan 15 kippen. Arthur: “We hebben voor onze verhuurder Woonpunt een eerste schets gemaakt. Daarin meet het hok ongeveer 15×15 meter. In mijn verbeelding zie ik een ‘all american Texas style’ kippenhok voor me. Maar het wordt echt een gezamenlijk project.”

Eieren

Het prijzengeld van de We Build This City-wedstrijd gaat maar voor een deel op aan de bouw van het hok. Daarnaast is het onder meer bestemd voor voer voor de kippen. “Daar kunnen we wel een jaar mee vooruit”, lacht Thibaut. Als het hok klaar is, is het de bedoeling dat de buurtbewoners zelf de kippen gaan verzorgen en de eieren verdelen. “Misschien mag degene die op een bepaalde dag verantwoordelijk is voor het hok, de eieren hebben. Het kan ook dat we een boxje maken waar we de eieren inleggen, die iedereen dan – eventueel tegen een kleine vergoeding – mag meenemen.”

Maar eerst maar eens zorgen dat het hok er komt. Zodat eind februari, begin maart de eerste kippen er hun intrek kunnen nemen. “Sommige bewoners vragen nu al waar de kippen blijven. Dat is fijn, want het plan lukt alleen als zo veel mogelijk mensen uit de buurt erbij betrokken zijn. Over een half jaar zijn wij als studenten weer weg. Maar het project gaat dan door.”

#studentenstadLees ook