Algemene redactie
21 september 2020

Kinderen van Maastricht maken de wereld een betere plek

Vandaag interview ik John Steijns. John is al vele jaren werkzaam bij CNME Maastricht en regio. John heeft voor CNME al heel wat projecten mogen doorlopen, waarbij hij vaak een educatieve rol bekleedt. Hij is opgeleid als docent en dat komt hem binnen zijn werkzaamheden uitstekend van pas. Momenteel is John vanuit CNME actief betrokken bij twee interessante projecten.

Tekst: Frederique Pronk

Jong Leren Eten

Een daarvan is Jong Leren Eten. Jong Leren Eten wil zoveel mogelijk kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten rondom voedsel en voeding met als uiteindelijk doel dat zij leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.

Sustainable Development Goals

Het andere project waar hij zich sterk voor inzet, samen met Nathalie Ummels van Mondiaal Maastricht, zijn de SDG’s (Sustainable Development Goals) ofwel duurzame ontwikkelingsdoelen. Deze 17 werelddoelen moeten er voor zorgen dat de wereld in 2030 voor iedereen een betere plek is om te leven. Maastricht is een SDG gemeente en onze burgemeester Annemarie Penn-te Strake is zelfs SDG ambassadeur.

John en Nathalie zetten zich daarom flink in om de SDG’s binnen Maastricht op de kaart te zetten. John heeft al op diverse scholen in Maastricht voor groep 7 en 8 gestaan om kinderen erbij te betrekken. Kinderen worden aan het denken gezet hoe ze zelf kunnen bijdragen om de wereld een betere plek te maken. “De kinderen zijn geweldig”, zegt John. “Ze bedenken de mooiste groene acties. Het loopt zo goed dat we docenten te kort komen.”

Global Goals les en SDG-fototentoonstelling

Tijdens het Global Goals festival gaan op 25 september diverse gastdocenten lessen verzorgen op de basisscholen in Maastricht. Diverse vrijwilligers en mensen uit het bedrijfsleven en de politiek staan dan voor de klas om duurzaamheid nog meer op te kaart te zetten.

Achter de ramen van de nieuwe locatie van de Universiteit Maastricht, op de Tapijn, kun je genieten van een foto-expositie. De foto’s zijn gemaakt door kinderen, die tijdens de les onder begeleiding van CNME en fotograaf Bert Janssen van Maastricht Photo Festival tot prachtige en veelzeggende beelden zijn gekomen. Het thema solidariteit wordt daarbij in beeld gebracht met een link naar de Werelddoelen. De foto-expositie is te zien van 25 september tot 11 oktober.

Global Goals Festival
Iedereen is welkom om deel te nemen aan het festival. Online en offline zijn er diverse activiteiten. Het is een leuk programma geworden volgens John. Op facebook en de website Act for Global Goals kun je meer informatie vinden.

Meer informatie over de Sustainable Development Goals kun je vinden bij SDG Nederland en 17doelendiejedeelt.nl.Lees ook