Frederique Pronk
TIM-verslaggever 16 maart 2021

Kinderen maakten nestkastjes voor koolmezen

In opdracht van de Gemeente Maastricht realiseerde CNME Maastricht en regio samen met kinderen van Basisschool Amby en montessori Binnenstad 175 koolmezenkastjes. Inmiddels zijn de nestkasten opgehangen op diverse plekken in de stad. Koolmeesjes kunnen hier nu volop gebruik van maken en zich tegoed doen aan onder andere eikenprocessierupsen en kastanjemineermotten: beestjes die voor allergieën zorgen en/of de bomen aantasten.

Nestkastjes bouwen is leuk

Casper Rommer, een leerling van groep 6 van Basisschool Amby, was in zijn nopjes toen hij hoorde dat ze een nestkastje moesten gaan bouwen. De uitleg van de leraar op school was zo duidelijk dat de handleiding voor hem overbodig was. Hij vroeg wel een beetje hulp van zijn opa Lou Oostwegel, die samen met oma geregeld op hem past. Omdat hij het zo makkelijk en leuk vond, bouwde hij samen met een vriendje het nestje voor een klasgenootje die het wel moeilijk vond om te maken.

Casper gaat de nestkastjes zeker bekijken

“Als mama in de buurt van de nestkastjes boodschappen gaat doen, zeg ik gewoon tegen haar dat ik ondertussen de nestkastjes ga bekijken. Dat lijkt me heel leuk om te doen”, vertelt hij. Hij wil in de toekomst zeker weer dingen doen voor de flora en fauna. Hij heeft gehoord dat de vogels het echt lastig hebben momenteel. Dit komt voornamelijk door de klimaatveranderingen.

De mees en de eikenprocessierups!

Koolmezen krijgen gemiddeld 8 à 9 jongen. Deze jongen moeten gevoerd worden en wat is gebleken? Ze houden van de eikenprocessierups. Zelfs wanneer deze rups al haren heeft en dus overlast veroorzaakt voor mensen, is dat geen belemmering voor de koolmees. De koolmees is dus een natuurlijke bestrijder van de eikenprocessierups. De bedoeling is dat waar nu de mezenkastjes hangen, er in de toekomst niet meer gespoten hoeft te gaan worden met (biologische) middelen. Biologische middelen zijn niet schadelijk, maar de rups bestrijden op deze manier is uiteraard een betere optie en ook nog eens leuker voor het oog en voor de kinderen die de kastjes maken. Wil je meer zien, lezen en/of doen?  Kijk dan naar de uitzending van RTVMaastricht van 2 maart (vanaf minuut 6.49) en lees het artikel in Nature Today.

Dol op dieren en de natuur

Casper is ook dol op de natuur en vertelt vol trots over het laatste boek dat hij heeft gekregen. Het heet Natuurlijk Maastricht, compacte stad in een weids landschap. Hij vindt dit boek geweldig. Hij heeft al samen met het gezin diverse wandelingen gelopen. Nou ja gelopen, hij en zijn broertje nemen liever de step. Ze steppen flink vooruit en wachten wel netjes op de punten waar ze moeten afslaan. “Hier in Amby heb je ook een geweldige wandelroute”, zegt hij. “Die lopen we wel vaker.”

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.

 

 Lees ook