Frederique Pronk
TIM-verslaggever 22 april 2021

Kindcentrum Amby gaat voor meer groen

Juf Dayelle Jongen van Kindcentrum Amby is blij met het nieuwe groene schoolplein. Het initiatief werd genomen door MIK, die meer schaduwpartijen en speelbeleving wilde creëren voor de kinderen. “Ons gemeenschappelijk plein was kaal en werd gedomineerd door tegels”, vertelt Dayelle. “Op de hete dagen was er geen beschutting te vinden en werd het soms ondraaglijk om buiten te spelen. De noodzaak was groot om daar verandering in aan te brengen. Wij als school zagen dit idee ook zitten en zo bundelden we onze krachten.” Het MIK zocht hulp bij CNME Maastricht en Regio. Nelle Driessen, werkzaam bij deze organisatie, is gespecialiseerd in het ontwerpen van groene schoolpleinen en contactpersoon voor een gemeentelijke bijdrage in het vergroenen van schoolpleinen schoot hen te hulp. Een ontwerp laten maken door Nelle bleek geen overbodige luxe. Nelle kroop even in de huid van de kinderen om zo een inspirerende groene oase te ontwerpen.

Kinderen helpen mee met de aanleg van groen

De kinderen van groep 2 mochten helpen bij het beplanten van de speelplaats. Leonora en Quinn, twee vriendinnetjes van bijna zes jaar oud, vonden het heel leuk om mee te mogen helpen bij de aanleg van hun groene schoolplein. Ze hielpen bij het plaatsen van bomen, struiken en planten. Ook gaven ze water aan de plantjes. Ze vertellen dat de bomen en struiken schaduwplekjes geven, waardoor ze minder snel zullen verbranden door de zon. Ze hebben die dag veel geleerd over de insecten onder de grond. Deze maken de grond los en dat is belangrijk voor de planten. Ze geven aan dat ze in de toekomst de plantjes blijven watergeven, want anders gaan ze dood.

Yitian en Thomas komen ook nog even kletsen. De twee vriendjes van vijf en zes jaar oud hebben die dag ook hard gewerkt. Ze hebben voornamelijk veel gegraven en ook geplant. Heel diep graven vonden ze erg leuk. Het tegenkomen van de “oerwormen” (oorwormen) was heel leuk. Thomas zegt dat hij dit de mooiste insecten vindt. Hij geeft aan dat hij vooral lieve insecten leuk vindt en geen gemene. Lieve insecten zijn “schoolbijen’’ (solitaire bijen), want die pakken geen honing en die wonen alleen en zorgen voor zichzelf. Voor deze lieve insecten hangen er drie grote bijenhotels. Yitian zegt dat hij via Squla heeft geleerd dat je in je tuin niet te veel moet maaien. Dat is beter voor de lieve beestjes.

Kinderen weten veel van de natuur

Juffie Dayelle vindt het leuk om te merken dat heel veel kinderen al veel weten over de natuur. Ook vindt ze het heerlijk om te zien dat de kinderen het helemaal niet erg vinden om vies te worden tijdens het werken.

Voor meer inspiratie en vragen

Neem eens een kijkje op Groeneschoolpleinen of lees een inspirerend verhaal over een groen schoolplein in Maastricht. Op de website Springzaad kunnen scholen veel inspiratie opdoen. En de gemeente Maastricht kan bijdragen in de kosten. Voor vragen of hulp kun je mailen naar nelle.driessen@cnme.nl.

 

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.Lees ook