Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 11 december 2019

Kerst in 2019: alle trends op een rijtje

Kerstmis is het feest van gezelligheid, gevulde tafels en imposante kerstdiners. Op de eerste plaats wil je graag iets overheerlijks voor je dierbaren op tafel zetten, maar het is mooi meegenomen als de familie ook onder de indruk is van de aankleding van jouw diner. Cateraar Vivian maakt tijd in haar drukke decemberagenda om je te vertellen wat anno 2019 de trends zijn voor een extra feestelijk kerstdiner.

Vivian Heuberger (44) van Adventurecook in Limmel heeft het druk in december: inkopen, mise-en-place, gerechten bereiden, eten naar de bestemming brengen en ondertussen het gezinsleven draaiende houden. Toch neemt ze voor Thuis in Maastricht de tijd om haar bedrijf Adventurecook voor te stellen. “Adventurecook is in 2004 door mijn man Gertjan opgericht als eenmanszaak. Vanaf het begin ben ik erbij betrokken geweest, en in 2010 heb ik mijn baan opgezegd om met zijn tweeën als VOF verder te gaan. Inmiddels zijn we een fullservice cateringbedrijf en verzorgen we kleine en grote partijen voor bedrijven en particulieren.” Misschien heb je Adventurecooks multifunctionele Mini Cooper of mobiele bubbelbar weleens in de buurt gesignaleerd.

Chic, natuurlijk en feestelijk

De ingrediënten, vormgeving en traditionele gerechten maken een kerstdiner in Vivians ogen anders dan andere feestmaaltijden. Jaarlijks zie je steeds weer andere trends. “Dit jaar zien we veel shared dining, waarbij je in plaats van één bord meerdere gerechtjes op tafel krijgt om met je metgezellen te delen.  Verder zien we pure, verfijnde ingrediënten en kleur op het bord. Qua aankleding hou ik van natuurlijke materialen: hout, jute en groen, gecombineerd met goud, veel kaarsjes en hier en daar een kerstballetje in dezelfde stijl. Kortom: chic, natuurlijk en heel feestelijk.” Zowel de consument als de producent heeft een stem in de trend van het jaar. “De consument geeft aan wat hij wil, maar de leveranciers en producenten weten over het algemeen prima wat de consument graag proeft, ziet en ervaart.” Om bij te blijven bij de jaarlijkse trends is het voor Adventurecook belangrijk om de oren en ogen open te houden en ontwikkelingen te volgen. “We zijn een klein bedrijf, maar groot in uitvoer. Daarom houden we zo veel mogelijk trends bij en pikken we eruit wat voor ons uitvoerbaar is en bij ons past.”

“Dit jaar zien we veel shared dining, pure, verfijnde ingrediënten en kleur op het bord”

Weelderig en duurzaam

In 2019 is er veel te doen geweest om het milieu. We zagen boerenprotesten, ervoeren vliegschaamte en volgden de ontwikkelingen over stikstofwetten en PFAS. Worden kerstdiners ook duurzamer? Zeker wel, als het aan Vivian ligt. “We gaan steeds meer uit van groente en vegetarische producten, met vlees en vis als bijgerecht of helemaal niet. Voor de aankleding gebruiken we natuurlijke en gerecyclede materialen en beperken we het plastic tot het minimum.” Plastic- en verspillingvrije pakketten staan al sinds het prille begin van Adventurecook hoog op de agenda. Dit wil niet zeggen dat de diners minder feestelijk zijn. “Ik zorg voor veel variatie in de gerechten, op verschillende plankjes en schaaltjes. Het wordt al snel feestelijk met veel kleur van verse producten, bloemen en kruiden op tafel.”

Gourmet 2.0

Typisch aan het Maastrichtse kerstfeest is – hoe kan het ook anders – de bourgondische insteek: samen borrelen, samen eten en samen drinken. Ontspanning staat voorop en er is dus niets mis mee als je voor het gemak gewoon weer het gourmetstel van zolder haalt. Toch kan Vivian het niet nalaten om ook daarbij nog wat feestelijke tips te geven: “Kies voor minder, maar goed en smaakvol vlees, bijvoorbeeld van de lokale slager. Probeer eens te gourmetten met verschillende groentes, noten en zaden, een sausje en dat bijvoorbeeld in kleine tortilla’s. Op de gourmet kun je bijvoorbeeld ook heerlijke hartige pannenkoekjes of omeletjes maken.” Wat er bij Vivian thuis op tafel staat, kan ze nog niet vertellen; wel hoe de avond eruit zal zien. “Ik vier kerst samen met mijn man en de kids. Mijn zus en haar gezin en mijn ouders zijn er ook bij. Het menu wordt lekker, maar simpel – het gaat tenslotte om het samenzijn.”

 



Lees ook