Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 3 maart 2020

Kazerne Tapijn ingenomen door UM-studenten; militair bolwerk nu parel academisch Maastricht

Ergens in mei vindt de officiële opening plaats; maar maandag 2 maart 2020 kan de Maastrichtse geschiedenisboeken in als de dag dat het voormalige militaire bolwerk De Tapijn werd ingenomen door studenten, docenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht. Dinsdagochtend werd deze, overigens eerste fase, afronding van de herstelontwikkeling van het complex ingebed tussen Jekerkwartier en Sint Pieter, symbolisch in beeld gebracht door projectleider Ralph Herben en gebouwenbeheerder Paul Hick. Thuis in Maastricht stadschroniqueur Laurens Bouvrie was van de partij maakte en passant een klein rondje in de door ‘half-onderaardse gangen’ verbonden gebouwen.

Wie regelmatig over de Prins Bisschopssingel rijdt van of naar richting politiebureau heeft de ontwikkelingen de afgelopen tijd kunnen volgen. De originele gebouwen van Kazerne Tapijn werden onder leiding van Mertens Bouw en toeziend oog van UM-projectleider Ralph Herben aan de buitenkant in oude luister hersteld; binnen werd volgens de nieuwste stand van zaken de ruimtes ingericht tot een van de modernste en ook milieuvriendelijkste universiteitsgebouwen van Nederland. In ieder geval volledig energie-neutraal.

Dat laatste is vanuit het oogpunt van milieu en techniek heel goed en ‘aardig’. Voor de studenten, docenten en de vele medewerkers die dagelijks in de gebouwen vertoeven geldt natuurlijk net zo zeer hoe ‘leef- en werkbaar’ is het in deze voor allen nieuwe omgeving. Ondanks dat de muurverf bij wijze van spreke nog nat is en letterlijk de verhuisdozen nog uitgepakt moeten worden zijn de reacties dinsdagochtend vooral positief. Vooral de aanwezige studenten zijn zelfs heel enthousiast. Een groep meiden – ze noemen zichzelf vrolijk de Verenigde Naties van de Universiteit Maastricht – zegt dat ze bevoorrecht zijn om hier verder hun studie te mogen vervolgen. Ze komen uit België, Italië, Slovenië, Slowakije en Turkije en zijn het roerend met elkaar eens: studeren in Maastricht was al geen straf, maar met dit nieuwe onderkomen van hun faculteit School of Business and Economics (SBE) (Economische Faculteit mag heus ook nog wel worden gezegd) vinden de dames zichzelf bevoorrecht. “De ruimtes, de ruimtelijkheid en zo maar een paar stappen verwijderd van dat prachtige stadspark maakt de Tapijn tot een perfect studiecentrum.”

Carin Klompen, manager bibliotheeklocaties- en services, is net zo zeer als de studenten in haar nopjes met De Tapijn. “De werk- en studierruimtes mogen er wezen en, inderdaad net zoals de studenten zeggen, de omgeving waar we iedere dag mogen vertoeven is prachtig. En extra fijn dat de eerste reacties van de studenten positief zijn. De beeldvorming die we in de loop der jaren ontwikkeld hebben over deze nieuwe studeer- en werkomgeving hebben we niet alleen vanachter bureaus bedacht. Studenten en medewerkers hebben we gevraagd ook hun zegje te doen”.

En dan staat daar dinsdagochtend rond tien uur Ralph Herben voor het hoofdgebouw van Kazerne Tapijn. Hij staat op het punt de sleutel over te dragen aan beheerder Paul Hick. De Maastrichtse projectleider heeft fase 1 van het Tapijn-project er op zitten. Zo goed als dan toch. De officiële opening volgt nog en enige afhandelingen. Meer dan een jaar lang leidde hij niet alleen de renovaties en restauraties; met heel veel enthousiasme leidde hij tijdens de bouwfase honderden mensen rond. Hij vertelde het al eens aan Thuis in Maastricht: als Mestreechter gamin was hij apentrots deze aanzienlijke klus met ook nog eens historische waarde te mogen doen. “Aan alles komt een eind. Ook dit fantastisch werk. Maar ik heb straks nog fase 2 en 3 van Tapijn op de agenda staan. Maar dit was natuurlijk wel heel bijzonder.” Minuten later draagt hij de ‘hoofdsleutel’ van Tapijn over aan Paul Hick. Dit moment ontgaat diverse studenten die in ‘The Learning Spaces’ van het gebouw druk doende zijn zich te verdiepen in academische vraagstukken.Lees ook