Kanongebulder over de hoofden van de Heugemer bevolking

op 9 mei 2017 door Ger Starmans Buurtreporter

 

Zoals ik de laatste keer al heb aangegeven ga ik het in dit afsluitend stukje hebben over de oorlogen die hier zijn uitgevochten. Het moge duidelijk zijn dat het leven van de bewoners van Heugem niet gemakkelijk is geweest. In diverse oorlogen is Heugem helemaal verwoest.

De bijgaande foto heb ik ontdekt in het Städtischen Museum Saarlouis in Duitsland. Hierop is duidelijk te zien hoe de legeropstelling was in 1673. Pal aan de rand van Heugem.

Koning Lodewijk XIV wilde Maastricht persoonlijk innemen. Niemand minder dan Vauban kreeg de opdracht als meester strateeg om de aanval op Maastricht te leiden. Het beleg duurde slechts 13 dagen en de verliezen aan Franse zijde waren gering. Om die reden werd Vauban door Lodewijk rijkelijk beloond. Van de som geld kocht hij een kasteel in het Franse Bazoches nabij Avallon en Vézelay.

Naast diverse oorlogen hebben ook de diverse overstromingen van de Maas de bevolking moeten doen vluchten. Door moed en vastberadenheid is het steeds opnieuw weer opgebouwd en is het wat het nu is. Sinds 1920 onderdeel van de stad Maastricht.