Hans Moleman
TIM-verslaggever 23 november 2019

Kaleido overleeft dapper in ’t Keldertje

Maastricht is een stad vol verrassingen: zo heb je een nieuwe studentenclub in de Muziekgieterij, en zo kun je weer vertrekken. Dat overkwam Kaleido, dat nu tijdelijk onderdak heeft in ‘t Keldertje.

Maastricht’s nieuwe internationale studentenclub Kaleido had vorig jaar in het gebouw van de Muziekgieterij aanvankelijk een mooie plek gekregen: de zogeheten Office Club, een zaal met ruimte voor 300 mensen.

Maar het werkte toch niet, bleek bij nader inzien. Vanwege ‘competing business models’, zoals het diplomatiek wordt verwoord. Het klikte kortom niet met de Muziekgieterij, en Kaleido kon het fraaie gerenoveerde pand van de Timmerfabriek, tussen Sphinx en Cinema Lumiere, weer verlaten.

Setback

‘Obviously this came as quite a shock and was a considerable setback but we didn’t let that stop us. We quickly accepted our faith as nomads and continue our search for a home base until this day’, meldt de jonge internationale studentenclub in een terugblik op z’n website.

De zoektocht naar een nieuw onderkomen heeft in ieder geval geresulteerd in de vondst van een bijzondere tijdelijke locatie: ’t Keldertje, het huiscafe van Maastrichts eigen grote kraakveste Landbouwbelang.

Opfrisbeurt

De kroeg van het Landbouwbelang -LBB voor de kenners- ligt op een prachtige plek aan de Maas die weinig Maastrichtenaren wellicht kennen: achterom bij LBB, over weerbarstige kinderkopjes, aan de oude rivierkade waar binnenvaartschepen nog mogen aanmeren. Op een steenworp van het centrum, en toch behendig verscholen.

De verhuizing van de club kreeg de afgelopen zomer haar beslag, vrijwilligers en bestuur waren weken druk met een opfrisbeurt voor het lokaal, en inmiddels is Kaleido weer open. Er wordt nog wel gesleuteld -het mag nog wat warmer in ’t Keldertje nu de winter zich meldt- maar de eerste yogalessen, dichtavonden en feestjes zijn al geweest.

Alternatief

De jongens en meisjes van de club hebben wat dat betreft ook al de nodige ervaring opgedaan: in de Muziekgieterij organiseerde Kaleido de afgelopen anderhalf jaar meer dan veertig evenementen.

Kaleido werd opgezet met steun van de universiteit en de gemeente, om het internationale studentenleven in de stad te stimuleren. “Een alternatief voor zelfgeorganiseerde, massale en vaak onveilige huisfeesten”, zoals Observant, het huisblad van de universiteit, het eerder omschreef. Feest en gezelligheid zonder dat de buurt er last van heeft, kortom.

Ambitie

Als nieuwe gast in het Landbouwbelang weet Kaleido dat het verblijf tijdelijk is. De gebruikers van de kraakveste zijn zelf druk bezig met hun eigen creatieve en zakelijke toekomstplan, dat volgend jaar klaar moet zijn. De gemeente hoopt linksom of rechtsom dat het kolossale gebouw aan de Maasoever, dat vroeger diende voor overslag en opslag van landbouwproducten, een slordige vier miljoen euro opbrengt.

Kaleido wil er in ieder geval iets moois van maken. De ambitie is nog steeds dat er op termijn in Maastricht een internationale club komt die staat als een huis, met een creatief programma vol muzikale, sociale en educatieve elementen, inclusief kruisbestuiving met andere mensen in de stad.

Onderbuik

Iedereen is welkom in ’t Keldertje, waar voorlopig drie dagen per week -op maandag, dinsdag en woensdag- vaste avonden zijn, vanaf 16u. En in het weekend is er regelmatig een feest.

Wie zelf een idee heeft voor de club kan zich melden bij Koen op koen@kaleido-maastricht.nl. Hij is de local guy van Kaleido -een geboren en getogen Maastrichtenaar met de nodige ervaring in in de culturele onderbuik van de stad.

Meer weten over het programma van Kaleido? Dan kan via Instagram – @kaleidomaastricht- facebook of www.kaleido-maastricht.nl

 

 Lees ook