Bente Poortstra
Buurtreporter 12 maart 2019

Kafena, for a cleaner future!

Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp, maar wordt er ook daadwerkelijk iets aan gedaan? Het project Kafena doet op zijn eigen manier een bijdrage aan een duurzamere wereld.

Wie zijn wij?
Enactus Zuyd bestaat uit 24 studenten die zich inzetten om maatschappelijke problemen aan te pakken. Naast ons eerste project “Free us from plastic”, hebben wij ook een tweede project genaamd “Kafena”, dat wij hierbij graag willen toelichten!

Kafena
Gemiddeld drinkt een volwassen Nederlander vier kopjes koffie per dag. Het koffiedik dat hierbij overblijft wordt meestal weggegooid, terwijl dit op verschillende manieren hergebruikt kan worden. Ook de gebruikte zeepjes in een hotel worden al na een of twee keer gebruiken weggegooid omdat ze niet meer in de originele verpakking zitten, terwijl deze nog lang niet op zijn. Bij Kafena willen wij deze twee producten recyclen tot een nieuwe zeep!

Doordat wij koffiedik en gebruikte zeep recyclen, neemt de hoeveelheid afval in Maastricht af. Ook wordt er minder plastic verbruikt; in normale scrub zeep zitten microplastics, dit zijn kleine plastic balletjes die zorgen voor een scrub effect dat de huid reinigt, in onze zeep zijn deze microplastics vervangen door de koffiedik, dat voor hetzelfde scrub effect zorgt.

De zeep willen wij produceren met de hulp van mensen met een beperking. Aangezien zij vaak moeilijk aan een geschikte baan kunnen komen, worden ze op deze manier toch meer bij de samenleving betrokken.

Hoe verder?
Wij hebben de afgelopen maanden veel vooruitgang geboekt. Wij zijn al veel aan het experimenteren met zeep, wij hebben twee sociale werkplaatsen gevonden die met ons willen samenwerken, en wij zijn hard opzoek gegaan naar andere sponsors/bedrijven die ons kunnen helpen.

Helaas zitten wij nu op een moeilijk punt. Omdat wij een cosmeticaproduct maken, hebben wij certificaten nodig waarmee wij de zeep ook daadwerkelijk kunnen verkopen. Het verkrijgen van deze certificaten is erg moeilijk, aangezien het product moet voldoen aan strenge eisen van de Europese Unie. Daarnaast is het ook erg lastig om met de juiste mensen in contact te komen vanwege ons lage budget (vrijwilligers organisatie).

Dus, bent u degene, of kent u iemand, die ons op weg kan helpen, dan horen wij het graag! Wij zijn te bereiken op het e-mailadres: 1741810duijf@zuyd.nl.

 

 

 Lees ook