Geerte Courtens
Buurtreporter 12 maart 2019

JuuPu: een bijzonder jongereninitiatief

JUUPU is een initiatief van broer en zus Juul en Puck. Om zich heen zagen ze gevallen van armoede. Ze besloten om samen met hun leeftijdsgenoten krachten te bundelen en wat te doen aan dit probleem. Voor, van en door jongeren is de focus en met het motto jong geleerd is jong gedaan!

Bewustwording creëren
Juupu heeft twee hoofddoelen: Ten eerste willen zij bewustwording creëren bij jongeren over wat zij te bieden hebben aan ‘mensen met minder’. Dit kan voor ons verschillende dingen betekenen.‘Minder’ op materialistisch gebied, bijvoorbeeld mensen die niet genoeg geld hebben om hun gezin te voorzien van voedsel, kleding, verzorgingsproducten enz. Maar ‘minder’ kan ook wijzen op een sociaal tekort en gaan over mensen die eenzaam zijn of hulp nodig hebben omdat ze slecht ter been zijn. Ook wil Juupu jongeren stimuleren om mensen in hun eigen leefomgeving een helpende hand te bieden met zelf bedachte projecten, of door deelname aan een bestaand project. Daar staat iets prachtigs tegenover. Nee, geen geld. Maar wel; ervaring met het zelf opzetten van een project, het leren kennen van nieuwe mensen en hun leefsituaties en het thuishoren bij een warme groep van vrijwilligers die net zo enthousiast zijn over het helpen van anderen als jij!

Inzamelen
Juul en Puck Knols uit Heer zijn geëngageerde jeugdigen. Samen met leeftijdsgenoten werken zij aan het project JuuPu. Een van de concrete activiteiten van JuuPu betreft het inzamelen van houdbare producten en verzorgingsproducten. Dat doen zij het hele jaar door in verschillende middelbare scholen, zoals bij het Porta Mosana College waar Juul en Puck zelf naar school gaan. Naast deze inzamelingen gaan zij komende week – samen met studenten van het UWC- een grote actie uitvoeren door tijdens NL Doet (op vrijdag 15 maart) bij maar liefst 10 supermarkten in Maastricht een inzameling te organiseren.

Voedselpunten
De betreffende supermarkten verlenen hier met veel plezier hun ondersteuning aan. Alle klanten van de supermarkt worden uitgenodigd om vrijwillig een product te doneren. Denk aan een blik soep, een pak pasta of pastasaus of een fles shampoo. Alle houdbare producten zijn welkom. Deze producten worden na afloop gesorteerd en verdeeld over zogenaamde Voedselpunten. Een voedselpunt is een kleinschalige (en ook regelvrije) voorziening in een buurthuis waar mensen die het nodig hebben, gratis een tas met boodschappen kunnen halen. Het Sociaal Team De Heeg heeft in De Boeckel zo’n voedselpunt. Mensen die tegenwind hebben kunnen hier terecht. Mensen melden zich zelfstandig of worden doorverwezen door de vrijwilligers van de Weggeefwinkel. Mensen van het sociaal team gaan in gesprek en bespreken of er naast deze tas met boodschappen, eventueel andere ondersteuning gewenst is. Het voedselpunt in De Boeckel heeft zo het afgelopen jaar al meer dan 90 huishoudens kunnen helpen door de inzamelingen van JuuPu!Lees ook