Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 14 oktober 2020

Jouw Marktkraam: 130 lokale winkeltjes in één

Lokaal of tweedehands shoppen is duurzaam, voordelig en hip. Shoppen is een hobby en het is de kunst om unieke items te kopen in een fysieke winkel, in plaats van op internet. Dat kan bij Jouw Marktkraam. In de zaak vind je kraampjes van talloze aanbieders waar je heerlijk tussen kunt rondsnuffelen. Zaakvoerders Gabo Brugmans (36) en Marinka van Koten (31) leiden je rond.

Jouw Marktkraam is een gezellige winkel in de Binnenstad, waar je zowel leuke dingen kunt kopen als verkopen. De winkel is begonnen als kweekvijver voor kleine ondernemers en biedt verkoopruimte aan zowel zakelijke ondernemers als mensen die hun voorheen gekoesterde spullen graag een nieuwe eigenaar gunnen. “Wij hebben meer dan 130 aanbieders, voornamelijk lokaal,” stellen zaakvoerders Gabo en Marinka Jouw Marktkraam voor. “Jouw Marktkraam is een mix tussen geekstore en tweedehands winkel, met eco items, brocante, vintage en alles wat je maar kunt verzinnen.”

Verkopen zonder sores

Of je nu je eigen toffe producten maakt of wat wil verdienen aan kwaliteitsspullen die bij jou toch maar op de zolder liggen, bij Jouw Marktkraam kun je ze kwijt. “Wij maken een account voor je aan en geven je prijsstickers, jij richt je kraam in met je spullen, en dan kan het feest beginnen. Je kunt op onze app volgen hoeveel je verkoopt. Aan het einde van de huurperiode maken wij de opbrengst naar je over.” En dat levert je wel zeker kopers op – mits het product natuurlijk goed genoeg is. “Maar we accepteren geen vieze en kapotte dingen. Voldoet een product niet aan onze standaard, dan verkopen we het niet.” Verkopen via Jouw Marktkraam heeft nog meer voordelen: “Je kunt zonder sores meteen verkopen, zonder gedoe met vervelende mensen, zoals op Marktplaats. Veel ondernemers proberen bij ons ook uit of er draagvlak is voor hun product.”

“Wij zien shoppen als een hobby, een activiteit die je met vrienden doet en waarbij je dingen vindt waarnaar je niet op zoek was”

Support your locals

Voor consumenten werkt Jouw Marktkraam precies als iedere andere winkel. “Veel klanten hebben niet eens door dat ze van verschillende aanbieders kopen. En dat terwijl de winkel nogal druk en ‘gek’ ingericht is voor een ‘normale’ winkel.” Jouw Marktkraam combineert de fysieke winkel niet met een online platform. “Wij zien shoppen als een hobby, een activiteit die je met vrienden doet en waarbij je dingen vindt waarnaar je niet op zoek was. Daar is online shoppen niet geschikt voor. Met een bezoek aan Jouw Marktkraam bezoek je in feite 130 kleine winkeltjes tegelijk. “Veel verkopers bieden maar een beperkte voorraad van hun producten bij ons aan. Koop dus niet alléén bij Jouw Marktkraam, maar ook rechtstreeks bij de verkopers. Support your locals!”

De underdog van het winkellandschap

Gabo en Marinka zien Jouw Marktkraam een underdogpositie aannemen in het winkelaanbod van Maastricht. “We vallen niet op in het Maastrichtse straatbeeld, tussen de grote namen, maar in de alternatieve scene staan we wel bekend. Wij geven mensen een plek die ergens anders misschien niet aan bod komen en geven tweedehands items en mensen die van het ondernemerschap willen proeven graag een kans.” Juist in de economische recessie naar aanleiding van de coronacrisis ziet Jouw Marktkraam kansen. “Het concept werd bedacht tijdens de vorige crisis, dus Jouw Marktkraam is per definitie een recessiewinkel. Bij ons kun je ook goedkoop mooie spullen kopen van lokale mensen en als ondernemer je eigen winkel beginnen met weinig risico.”

 Lees ook