Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 17 maart 2021

Jongerenraad is kritisch maar heeft begrip voor ‘valsspelende’ jongeren

Nog altijd wachten jongeren, naast heel veel andere groeperingen, op een duidelijk perspectief met betrekking tot de coronacrisis. Al tijden zijn er weinig tot geen sportmogelijkheden, onderwijs vond grotendeels digitaal plaats en erop uittrekken voor het nodige sociaal vertier zat er ook niet in het gros van de afgelopen maanden. Het heeft fysieke en mentale gevolgen. Wat voor signalen krijgt JONGR, een onafhankelijke adviescommissie van de gemeente, die midden tussen de Maastrichtse jongeren staat, hiervan mee?

JONGR is niet meer wat het ooit geweest is. Doordat de subsidiekraan langzaamaan dicht wordt gedraaid, krimpt de bezetting van de onafhankelijke raad die het stadsbestuur adviseert op het gebied van jongeren. Bestond de club voorheen uit een man of dertien, dit onderwijsjaar trekken slechts twee mensen de kar. Milan Panis (25, studeert Social Work) en Nicky Limbourg (23, doet twee masters). In een jaar waarin het welzijn van de groep waar zij zich hard voor maken, enorm onder druk staat, brokkelt het fundament van JONGR dus af. “We hielden ons al niet meer zo bezig met advies uitbrengen, maar vooral met het organiseren van activiteiten”, bekent Panis. Maar zelfs dat zit er dit jaar zo goed als niet in, omdat de handen van JONGR gebonden zijn door de pandemie. En dat terwijl de doelgroep alle steun kan gebruiken, omdat de jongeren hun sociale leven al maanden in de ijskast hebben staan. Panis: “Ik ken wel enkele schrijnende gevallen ja. Je hoort dat steeds meer jongeren zelfs over zelfdoding nadenken. Dan is het best raar als je je bedenkt dat in de eerste negen maanden van de pandemie nooit op een persconferentie gesproken is over deze keerzijde van lockdowns.” Limbourg vult hem aan: “Ik ken jongeren die fulltime in de horeca werken. Die komen de hele week thuis te zitten zonder inkomen. Dat is een enorme dreun.”

Persoonlijk

Zelf redden de kartrekkers van JONGR zich goed. Limbourg: “Ik houd me lekker bezig. Ik bekijk het zo positief mogelijk. Ik heb het druk en heb geen tijd om me met de negatieve aspecten bezig te houden. Het helpt bovendien in de portemonnee. Ik besef me echter maar al te goed dat ik een uitzondering ben en dat vele jongeren er niet zo mee om kunnen gaan.” En dat begrijpt ook Panis, die tevens niet veel last van de maatregelen zegt te hebben. Toch moest hij halverwege december even slikken. “Dat was het moment dat echt alles weer op slot ging en enkele versoepelingen werden teruggedraaid. Het uitzicht dat we er langzaam uit aan het klimmen waren, werd weer onderuitgehaald.” Toch denkt het tweetal dat jongeren vooral de mogelijkheden tot uitgaan missen. Leeftijdsgenoten die – ondanks de dringende oproep dit niet te doen – bij elkaar over de vloer willen komen, laten zich niet door maatregelen tegenhouden. “Die huisfeestjes zijn niet gestopt door de avondklok. Studenten houden een feestje tot half vijf wel vol hoor. Het is als kabinet naïef om te denken dat zoiets hen tegenhoudt. Die avondklok zorgt er hoogstens voor dat ik op zondag om kwart voor negen een discussie bij mijn ouders afkap, om op tijd weer thuis te zijn”, vertelt Limbourg.

Gedrag leeftijdsgenoten

Wat vinden Milan en Nicky dan van het ‘negeren’ van de adviezen en maatregelen door vele jongeren? “Ik vind het bijzonder dat jongeren denken dat ze het moeten doen. Ik houd me wel aan maatregelen en heb bijvoorbeeld mijn oma maar vier keer gezien afgelopen jaar. Er zijn veel jongeren die het voor de grotere groep verpesten. Maar ik begrijp absoluut waar het vandaan komt. Want het is aan de andere kant ook heel pijnlijk dat er lang heel makkelijk over jongeren is gedaan. Die overleven het wel; het is immers geen oorlog, klonk het dan”, aldus Nicky. Milan vult haar aan: “We overleven het ook wel, dat is het probleem niet. Het is ook zeker niet oké als je met 200 man een groot illegaal feest organiseert. Maar een huisfeestje van een man of tien? Ach, er zijn ook practicumlessen met twaalf studenten die doorgaan. Veroordelen doe ik dit allemaal niet.”

Vooralsnog moet JONGR wachten om eindelijk weer iets te mogen organiseren voor de zo geplaagde jongeren. De jongerenraad kan in ieder geval wel al melden dat het met iets groots komt vlak voor de zomer. Op de social media-kanalen van JONGR wordt hierover meer bekendgemaakt.Lees ook