Jongerenhulp: Kamers met Kansen

op 21 juni 2017 door Jenneke van Genechten TIM-verslaggever

Veel jongeren die het huis uit moeten, zijn daar eigenlijk nog niet klaar voor. Ze kunnen best een steuntje in de rug gebruiken, zoals hulp bij de financiële administratie, met het opbouwen van een netwerk of in hoe je een huishouden runt. Daar hoef je geen ‘probleemjongere’ voor te zijn met zware mentale problematiek. Kamers met Kansen Maastricht biedt die hulp. Een studentenhuis, maar dan met individuele coaching als opstapje naar volledig zelfstandig wonen.

Angelique Sztabert (44) groeide op in Belfort en is wooncoach bij Kamers met Kansen in Wittevrouwenveld. “Ik geef dagelijks sturing aan de jongeren die bij ons wonen. We hebben plek voor tien en iedereen kan het aardig goed met elkaar vinden. De één heeft bijvoorbeeld een lastige thuissituatie en de ander is gewoon nog te jong om op een verantwoorde manier met geld om te gaan,” legt ze uit. Zelf werkte ze jarenlang met een behandelgroep van jongeren met zware gedragsproblematiek, op verplichte basis. “Hier komen jongeren die dat zelf willen, dat werkt toch heel anders. Ik vind het geweldig om een jongere de basis te geven voor een mooie toekomst.”

 

Internationaal concept

Kamers met Kansen is een samenwerkingsproject tussen gemeente Maastricht (financierder), woonstichting Servatius, stichting Trajekt en XONAR. Het is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 25 die een opstapje kunnen gebruiken om zelfstandig te kunnen wonen. Het concept werd in de vroege millenniumjaren opgestart in België, Frankrijk, Engeland en Nederland. In Nederland waren Rotterdam, Amsterdam en Sittard de kartrekkers, maar in 2009 startte ook Maastricht het project met een eigen identiteit. “Destijds waren er in Maastricht nog maar amper jongereninitiatieven. Tegenwoordig zijn dat er gelukkig veel meer omdat de gemeente ook echt actief bezig is met dakloze jongeren, probleemjongeren en studenten in het algemeen.”

 

Erg in trek

De coaching van de jongeren is gericht op persoonlijke doelen. Een jongere wil bijvoorbeeld een netwerk opbouwen of heeft meer structuur nodig in zijn leven. Hij/zij blijft dan maximaal twee jaar bij Kamers met Kansen om begeleiding te krijgen van een van de twee coaches. Angelique: “Na het bereiken van het persoonlijke doel, krijgt de jongere een woning aangeboden van Servatius of Woonpunt, veelal een studiootje of appartementje. Tijdens het traject zelf is het wel de bedoeling dat een jongere een dagbesteding heeft in de vorm van school of werk, want hij/zij moet gewoon de huur kunnen betalen.” Nu is een gemeubileerde studentenkamer bij Kamers met Kansen relatief goedkoop, namelijk €320,-. “Bovendien krijgen ze coaching,” zegt Angelique, “dus je kunt je voorstellen dat dit erg in trek is. Ze delen de badkamers, keuken en wc’s en verdelen poetstaken ook wekelijks tijdens de bewonersvergadering.”

 

Het verhaal van Tom (23)

Onder de huidige samenstelling vallen twee alleenstaande vluchtelingen met een verblijfsstatus die net 18 zijn geworden en de rest van de jongeren komt uit Maastricht of de omgeving. Eén van hen is Tom Simons, werkzaam bij McDonalds. Hij groeide op bij zijn oom en tante. “We hadden een moeilijke thuissituatie, al voordat ik werd geboren,” vertelt Tom. “Later overleden ook mijn beide ouders. Ik hield wel altijd contact met mijn broer en zussen, zodat we soort van ons eigen familiegevoel kunnen creëren.”

De jongere kwam een jaar geleden bij Kamers met Kansen Maastricht terecht, op aanraden van een vriendin die er al woonde. Tom: “Ik had al eerder antikraak gewoond, maar mijn prioriteitenindeling in het leven was een beetje scheef. Ik was slecht met plannen en kon wel wat structuur gebruiken. De koppigheid die eerst mijn last was, heb ik samen met Angelique omgedraaid naar iets positiefs. Ik doe nog altijd graag de dingen op mijn manier, dus ik heb nu zelf een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld en dat motiveert me enorm. Ik voel me hier erg thuis en maak alleen nog gebruik van de begeleiding als check-up om te zien of ik iets goed heb aangepakt.”