Jonge vrijwilligers maken vrijwilligerswerk laagdrempeliger en leuker via een app

op 24 oktober 2017 door Redactie

Er zijn apps waar vrijwilligers hun diensten kunnen aanbieden of waar organisaties een oproep kunnen posten voor vrijwilligers. Er zijn apps waarmee je je werkuren kunt bijhouden. Of waarmee je een cv maakt. En er zijn zelfs beloningsapps. Maar 1 app die dit allemaal kan? Nee, die is er nog niet. Maar wel binnenkort. Tenminste als het aan Puck (14), Juul (15) en hun vader Ceriel uit Heer ligt. Een gesprek over een app in wording: de ‘Diech bis us aon ’t hart gelege’-app.

 

Juul, Puck en Ceriel zijn vrijwilligers in hart en nieren. Al een paar jaar organiseren ze onder de noemer Serve the City etentjes voor vluchtelingen en ouderen. Ze houden regelmatig inzamelacties voor voedselpakketten op het Porta Mosana College en vanaf december ook op het Sint Maartens College. En ze organiseren de lunch tijdens klusdagen in de buurt. Of ze gaan even op de koffie bij het huiskamerproject Sjuif a-en dat in hun achtertuin ligt

Een beloning

Jong als ze zijn kennen Puck en Juul de belemmeringen van vrijwilligerswerk maar al te goed. “Waarom ik niet bij de AH vakken ga vullen en ervoor betaald wordt? Die vraag hoor ik vaak”, vertelt Juul. “Dit werkt levert me veel meer op: een netwerk, taalvaardigheid, sociale ervaringen, lol en kennis welke richting ik op wil in mijn leven. En dankbaarheid van de mensen die ik help. Maar ik snap de vraag wel. Daarom koppelen we in de app een beloningssysteem aan het vrijwilligerswerk. Zoveel uur vrijwilligerswerk levert je bijvoorbeeld een bioscoopkaartje op. Of korting in de plaatselijke kroeg.” Ceriel: “Dat stukje erkenning wordt vaak vergeten. Terwijl dat minstens zo belangrijk is als het helpen van de mensen.”

VRIJwilliger centraal

Daarnaast zit de meerwaarde van de app erin dat de vrijwilliger en zijn tijd centraal staan, niet enkel het werk of de hulpvraag. Ceriel: “Mensen willen best helpen, maar dat mag niet te gek veel moeite kosten. Het mag geen verplichting zijn en het moet leuk blijven. Via de app kunnen vrijwilligers een plekje vinden waar ze zich thuis voelen en waar ze hun talenten kwijt kunnen. Het blijft vrijwilligerswerk: je bent VRIJ om te staan en gaan waar jij je WIL inzetten voor een ander.”

Maatschappelijke stages

De app speelt ook handig in om de plannen van de nieuwe regering. Ceriel: “Er komt een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren. Scholen mogen maatschappelijke stages op een eigen manier gaan invullen. Bijvoorbeeld al vanaf de brugklas leerlingen 1 uur per week vrijwilligerswerk laten doen. Tweedeklassers gaan 2 uur en zo tot 6 uur per week voor zesdejaars. Dat betekent heel wat extra vrijwilligers die de markt opkomen. Waar kunnen die terecht voor werk? Juist ja, in deze app. Via die app houden ze hun gewerkte uren bij. Hun begeleiders tekenen die dan weer af in de app.” Leuke bijkomstigheid is dat de app ook bijhoudt welk werk je doet. Puck: “Met 1 druk op de knop importeer je die info naar je cv. Wel zo handig.”

Mooie plannen, maar wie betaalt de app? Ceriel: “Deze app betaalt zichzelf. Hij neemt vrijwilligers,  vrijwilligersorganisaties, gemeenten en scholen flink wat administratieve rompslomp uit handen. Uren worden geregistreerd, er zit een feedbacksysteem in, een verzekeringsoverzicht per organisatie, plus alle uren die een organisatie besteedt aan vrijwilligerswerk. Zo kan een gemeente makkelijk zien hoe het met de organisaties in de stad gaat en daar weer op inspelen.”

Laagdrempelig

Waarin deze app zich onderscheidt van initiatieven als wehelpen.nl en maastrichtdoet.nl? Puck: “Hij is toegankelijker. Een vrijwilliger kan nog makkelijker aan de slag. De app toont in 1 oogopslag waar je iets kunt doen. Voor welke organisatie je dat doet, is in feite niet zo belangrijk. Jij bepaalt wat je op welk moment doet, zonder er direct aan vast te zitten. De drempel is lager. Ook voor een originele invulling van een teamuitje of vrijgezellendag kun je met deze app uit de voeten.” “Ik volg op school tweetalig onderwijs. Vaker krijg ik de vraag of ik niet naar het buitenland wil om de taal of cultuur te leren van een ander land. Waarom zou ik? Tijdens mijn vrijwilligerswerk ontmoet ik mensen uit Amerika, Duitsland en India. Mijn Engels gaat met sprongen vooruit. Plus ik leer ook nog enorm veel over hun land.” Ceriel knikt en vult aan: “Voluntourism is in andere landen en steden veel meer ingeburgerd. Deze app kan dat hier in Maastricht ook veel meer op de kaar zetten.”

Contact

Tot slot: wat zit er voor hen in? “Niks”, klinkt het eenstemmig. Juul: “Pap zei het heel mooi tegen de wethouder: ‘We komen iets brengen, niks halen.’ Dat leverde wel even een verbaasde blik op”, lacht hij. Ceriel: “We doen het echt voor die ander en om te verbinden. Een beetje terug naar vroeger. Toen echt contact nog heel normaal was.” Juul knikt: “We willen de buurt en Maastricht mooier maken.” Puck is het daar roerend mee eens. “We willen iets goeds doen. Daar doen we het voor.”