Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 15 oktober 2019

Jeugd wordt groot met familiaire en vertrouwde sfeer van Happy Kids

Flink wat jeugd in Maastricht noord-oost groeit op of is opgegroeid met de Happy Kids, een club die een vertrouwde maar ook gezellige omgeving biedt voor jongeren. Er worden activiteiten samen ondernomen, maar ook serieuze gesprekken gevoerd met een maatschappelijke ondertoon. En juist in het jubileumseizoen van de Happy Kids, dat recent van start is gegaan, gaat de populariteit van de jeugdclub door het dak en regent het nieuwe aanwas.

Hij maakt zich best een beetje zorgen over de hoeveelheid nieuwe gezichten bij de Happy Kids. Begeleider Sjef Zwackhalen constateert dat er na het recente jeugdkamp ‘Heppie bij de liewe’ wel erg veel kinderen zich willen aansluiten bij de Happy Kids, dat het Trefcentrum Wittevrouwenveld als thuishonk kent. Leuk vindt hij het wel, maar kan de club de uitpuilende cijfers nog wel aan? “We bereiken wekelijks tussen de 150 en 160 kinderen. En dan tel ik de jongeren nog niet mee die af en toe even in- en uitlopen om te vertellen hoe het met ze gaat. Vroeger mikten we vooral op jeugd uit het Wittevrouwenveld. Maar ook een hoop kinderen uit Wyckerpoort, Limmel en Nazareth hebben ons nu gevonden.” De Happy Kids biedt de jeugd vier avonden in de week en één weekend in de maand diverse activiteiten waardoor zij sociaal onder de pannen zijn, maar ook het nodige leren.

Jeugdwerkavonden

Op de maandag wordt er met de jeugd een kerstshow op poten gezet. Dit moet leiden tot een muzikale show die rond de kerstdagen wordt opgevoerd. De dinsdagavond wordt andere jeugd bereikt. Dan is het jeugdcentrum, een soort huiskamer binnen het Trefpunt, van vijf tot tien uur geopend. De jongeren kunnen zich vermaken met tafelvoetbal, een film, een dartbord, knutselen of gewoon door met elkaar te praten. “Of je nou negen jaar bent of veertien. Of je nou een uur blijft of de hele avond, de jeugd kan vrij inlopen en komt zo met elkaar in contact”, vertelt Zwackhalen. De woensdagavond is voor de meiden. Met hen wordt diverse activiteiten gedaan, maar zijn er ook diepgaande gesprekken. “Meisjes willen lekker tutten en meidendingen doen. Maar tijdens die activiteiten wordt wel met ze gepraat over bijvoorbeeld jongens of over de gevaren van iets als Instagram. Ze maken niet alleen maar plezier, maar worden ook aan het denken gezet.” En ook de deelnemers aan de vrijdagavond gaan de diepte in. Dan wordt er in groepen gepraat over onderwerpen als pesten, alcohol, drugs en seksualiteit. “Dat is niet zo saai als het klinkt”, vertelt Michel Heutz, ooit zelf als kind betrokken bij Happy Kids en nu als één van de ongeveer 25 vrijwilligers. “Dat zijn hele interactieve gesprekken met elkaar. We werken in vaste groepen; kinderen hebben het hele jaar door dezelfde leider. Daardoor ontstaat ook een bepaalde band en durft men dieper met je op een onderwerp in te gaan. Ze weten bovendien dat alles wat gezegd wordt, nooit naar buiten zal worden gebracht.”

Van ‘Happy Kid’ tot vrijwilliger

Michel vindt het bijzonder dat hij na al die jaren nu in een andere rol bij de jeugdclub betrokken is. “Ik wist vroeger als kind niet anders dan dat mijn weekend met de Happy Kids begon. Mijn jeugd was ook heel anders geweest als ik niet wekelijks bij deze club betrokken was. Ik vind het erg fijn dat ik de leden van nu dat gevoel kan meegeven dat ik vroeger als kind ervan kreeg.” Het is ook dankzij de rol die de Happy Kids speelt dat Michel ervoor koos om de opleiding ‘Social Work’ te volgen. Het doet Sjef erg goed dat de vele kinderen van toen de vrijwilligers van nu zijn. “Alles wat zij toen ervaarden, dragen zij uit naar de tijdsgeest van nu. Velen van Michels leeftijd die vroeger bij de Happy Kids zaten en nu zelf kinderen hebben, zien dat veel van de vertrouwde gezichten van toen er nu nog rondlopen. En dat heeft een aantrekkingskracht waardoor zij hun kinderen ook naar de Happy Kids brengen.”

Jubileum

In dit 25ste en dus jubileumseizoen zijn er uiteraard diverse festiviteiten om het bestaan van een kwart eeuw te vieren. “We willen hier in het Leeuwenpark, achter het Trefpunt, het kinderrechtenfestival organiseren september volgend jaar. Alle groepen binnen de Happy Kids hebben door het jaar daarom ook kinderrechtenavonden, waarop elke keer een ander recht aan bod komt. Het gaat dan over dingen als gelijkheid en homoseksualiteit”, vertelt Sjef. “Een kookclub, onder leiding van mijn vrouw, gaat eetavonden organiseren voor mensen die ooit een bijdrage hebben geleverd aan de Happy Kids. De kerstshow staat daarnaast deels in het teken van het jubileum. En we gaan met de verschillende groepen overnachtingen doen bij Geusselt Sport, waar ik voorzitter ben. Zo wordt met iedereen op een leuke intense manier het 25-jarig bestaan gevierd.”Lees ook