Hans Moleman
TIM-verslaggever 5 oktober 2019

Jekervallei wordt ware wijnvallei

De Jekervallei wordt steeds meer Maastricht’s ware wijngaard, dankzij uitbreiding van de wijnranken van de Apostelhoeve. De boerderij heeft dit jaar weer een goede oogst -en de jubileumdesertwijn zit in fles.

Goed nieuws uit de Jekervallei: het aantal wijnranken in dit uitzonderlijke buitengebied van Maastricht neemt gestaag toe. Uien en aardappels mogen het veld ruimen voor druiven, door de uitbreiding van het areaal van wijnboerderij De Apostelhoeve.

De zo fraai over de westelijke flank van de Jekervallei gedrapeerde wijngaard wordt met twee hectare uitgebreid, vertelt wijnmaker Robin Hulst. Vorig jaar kwam er al een hectare bij. Over drie jaar kunnen de eerste druiven van de jonge ranken worden geoogst.

Grondruil

De uitbreiding kan worden gerealiseerd door grondruil met een boer die grond heeft gekregen die verder over de rand van de vallei ligt, richting Wolder. En hiermee zijn de uitbreidingsplannen nog niet klaar. Er liggen nog aardig wat hectares -maximaal dertig- in het verschiet die verderop in de vallei richting Kanne liggen.

De boer uit Kanne die deze velden nu bewerkt heeft ook wel oren naar een ruil, verklapt de jongste generatie van de wijnmakersfamilie Hulst met een glimlach. ‘Goede grond voor nieuwe ranken. Het enige nadeel is dat ze, omdat ze wat lager in de vallei liggen, gevoeliger zijn voor nachtvorst”.

Zonnebrand

De glimlach kan ook op de oogst van 2019 slaan. Was 2018 een ongekend mooi wijnjaar, door de vele zon en warmte die in de Jekervallei optimaal gerijpte trossen Auxerrois, Pinot-Gris, Riesling en Muller Thurgau-druiven opleverde, over 2019 valt ook weinig te klagen.

Het is geen topjaar, daarvoor was het een aantal dagen echt te warm. De extreme hitte, met in de loop van de middag temperaturen van boven de 40 graden, daar houden Maastrichtse druiven niet van. “Dan krijg je zonnebrand op de besjes, waardoor ze verschrompelen en verkrenten”.

Aroma

Twaalf hectare wijngaard staat er nu op de lange heuvelrug tussen Wolder/Sint-Pieter en Chateau Neercanne. Die waren in 2018 goed voor tachtigduizend liter wijn, ofwel honderdduizend flessen: een record voor de wijnhoeve. Dit jaar wordt de oogst iets minder uitbundig. De hitte leidt tot zo’n tien procent minder opbrengst.

Het is meer een normaal jaar, en dat heeft ook wel voordelen: “We kunnen geleidelijker oogsten en aroma’s opbouwen”.

Familie

De Apostelhoeve is een echt familiebedrijf. Twintiger Robin is de jongste wijnmaker, zijn broer Gilbert treedt in 2020 ook toe tot de wijngaard, vader Mathieu en moeder Julka zijn degenen die de wijnboerderij de afgelopen jaren hebben doen groeien. Robin en Gilbert zijn kleinzonen van de oudste Hulst, die bijna vijftig jaar geleden begon met de wijnbouw op de hoeve.

In 2020 wordt dit jubileum gepast gevierd. Er wordt een geheel opgefrist proeflokaal-met-hoekterras (met uniek uitzicht op de Jekervallei)  in gebruik genomen, en er is een speciale wijn die inmiddels in de fles zit.

Edelzoet

Daartoe werden vorig jaar twintig rijen druiven van de soort Pinot Gris zo lang mogelijk aan de ranken gelaten -tot november wel- om een maximale rijpheid te bereiken. Dat werd de basis voor XII Apostelhoeve, de eerste Maastrichtse desertwijn. Even complex-zoet-verleidelijk als prijzig: -37 euro 50 voor een flesje van 37,5 centiliter.

‘Edelzoete wijn uit Maastricht’, meldt het trotse etiket.

 Lees ook