Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 11 juni 2019

JekerKlassiek en Dansen in het Park; op 300 meter van elkaar twee werelden muziekbeleving

De middag van eerste Pinksterdag was in de sfeer van Maastrichtse evenementen een prachtige combinatie van contrasten en overeenkomsten. Op loopafstand van elkaar vonden de JekerKlassiek en Dansen in het Park plaats. Kwamen op het eerstgenoemde duizenden liefhebbers af van klassieke muziek gespeeld door fijnbesnaarde musici op ; daar waar ooit de Ingelsenhoof lag werd een middag en vroege avond lang door honderden mensen gedanst op walsen, country, meezingers en andere muziek uit het genre licht populaire muziek. Het Weekendbeeld van Thuis in Maastricht doet u uitgebreid een sfeerverslag leveren.

Gaan in de beginuren van eerste Pinksterdag-middag tienduizenden mensen los op de 50ste editie van PinkPop; op het terras van Café Sjiek blijft het een stuk bedeesder. Daar start onder heerlijke weersomstandigheden JekerKlassiek. Na een openingswoord van de Sjieke hospes Robin Berben brengt philharmonie zuidnederland concertmeester Lei Wang samen met 12 andere strijkers de wereldberoemde klanken van Vivaldi’s Vier Jaargetijden door dit deel van het Jekerkwartier zweven. De toon is gezet; het wordt weer op tal van bijzondere binnen- en buitenlocaties in dit zo voor bewoners én toeristen zo geliefde deel van Maastricht een middag lang culinair smullen geblazen.

Een driehonderd meter oostelijk van de openingsplek van dit intieme klassiek festival zijn op dat moment de vrijwilligers van Stichting Wij Senioren, Kompenei en discjockey William Bartels bezig met de laatste puntjes op de i te zetten van de eerste (van twee) Dansen in het Park edities in het Stadspark bij de Vief Köp. Om een uur die middag – tot negen uur ’s avonds – kan iedereen die graag op toegankelijke muziek een dansje doet volop aan zijn trekken komen. Behalve muziek gedraaid door William is ook het Duo Jeker van de partij. De heerlijke ouderwetse café-combinatie – waar zie en hoor je het nog ? – van accordeon en drum gaat afwisselend met de plaatjes van de dj het publiek vermaken.

JekerKlassiek heeft ook dit jaar weer een aantal spannende locaties ter beschikking om muziek (soms voor gevorderden) en klassiek geschoolde muzikanten ten gehore te brengen. Zonder andere plekken te kort te willen doen is het absolute summum de verborgen tuin in het Lange Grachtje. Achter de eerste omwalling net voorbij het terras van café De Pieter heeft een trio jonge trombone spelers de eer om het publiek tussen de bloemen en de waterlelies te vergasten op werken van onder meer Mendelssohn, Daniel Speer en Gabrieli. Hoe mooi kan het leven zijn op een mooie Pinksterdag? 

Diezelfde vraag waar het antwoord in is opgesloten kan die zondag ook in de ‘Ingelsenhoof’ gesteld worden. De aangelegde vlonder die dienst doet als dansvloer is geen minuut onbezet. Soms is het even iets rustiger, maar het merendeel van de middag en avond wordt door honderden mensen gedanst. De muurbloempjes van de middag hoeven overigens niet te staan. Rondom de dansvloer staan tientallen tafel schragen en nog meer stoeltjes. Daarachter weer hebben de organisatoren de uitgiftepunten van een hapje en een drankje opgesteld. De sfeer is simpelweg zalig. De dansers zijn van allerhande pluimage. Een man met een groen singletje en afgeknipte spijkerbroek en sandalen is niet van de dansvloer af te slaan. Een liefhebber pur sang. Maar dat geldt ook voor de vrouw in een strak glitter zwart jurkje met haar voeten in stiletto’s van wolkenkrabber niveau. Tango’s, walsen, country, Mestreechter klassiekers, Duitse schlagers en rock & roll uit de oude doos; de aanwezigen dansen overal op. Niet alleen zij genieten. Ook passanten nemen een drankje en genieten mee van de eerste 2019 editie van Dansen in het Park. Vindt u het jammer er niet bij te zijn geweest? Zondag 19 augustus vindt de tweede editie plaats. En de entree is zoals altijd gratis en voor niks.

JekerKlassiek is maar een keer per jaar. Dat vindt zeker pianist Wouter Bergenhuizen jammer. Die heeft de laatste jaren in het Maastrichtse een reputatie opgebouwd in woonkamers en winkelruimtes concerten te geven. Deze zondag staat zijn piano opgesteld tussen een keur aan bijzonder hoeden van Atelier Pauline in de Cortenstraat. Zitten om de hoek (Koestraat) de terrassen vol; in het hoedenatelier is het niet minder druk. Behalve fraai pianospel afleveren is Bergenhuizen ook een begenadigd verteller. Zo boeit hij het publiek voor nog maar een toets van zijn rode klavier te hebben aangeraakt met een prachtig verhaal over een van Beethovens piano sonates. De ramen van deze mooie zaak in hartje Jekerkwartier staan wagenwijd open. Niet veel later horen ook de passanten – die al snel het buitenpubliek voormen – de eeuwig mooie muziek van Ludwig van Beethoven gebracht door Wouter Bergenhuizen.

 

 Lees ook