Vroeger in Jekerdal

Jekerdal was na de oorlog de eerste grote uitbreiding van Sint Pieter.

Net als het Villapark en de Tapijnkazerne, is Jekerdal gebouwd op het grondgebied van het oude Sint Pieter en behoorde tot het in 1920 geannexeerde tuindersdorp. De buurt wordt daardoor vaak als onderdeel gezien van Sint Pieter, maar is een zelfstandige buurt in de gemeente Maastricht.

In 2004 werd in het natuurgebied Jekerdal een park aangelegd, het Jekerpark. In het park staan een vijftal natuursteenblokken opgesteld waarin gedichten over de rivier de Jeker zijn gegraveerd.

Jekerdal, Maastricht 2015
Jekerdal, Maastricht 2015

De verstedelijking van de buurt Sint Pieter zorgde er, na de inlijving in 1920, voor dat het gebied rondom Jekerdal ook bebouwd werd. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden hier een aantal fraaie herenhuizen gebouwd. Later aan het einde van de jaren vijftig vond er een uitbreiding plaats met een groot aantal eengezinswoningen waardoor de buurt een typisch voorbeeld werd van een middenklasse wijk.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in