Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 13 januari 2020

Internationale bushalte Meerssenerweg vertrekpunt naar 80 Europese bestemmingen

Zürich, Londen, Praag, Parijs, München en Boekarest. Zomaar een greep uit in totaal 80 bestemmingen van het inmiddels wel bekende vervoer met de Flixbus. Deze vervoerder en onder meer ook de KLM-bus maken vanaf vandaag gebruik van de internationale bushalte aan de Meerssenerweg. Wethouder Gert-Jan Krabbendam en een keur van vertegenwoordigers van instellingen met betrekking tot vervoer en bereikbaarheid maar ook de omliggende buurten gaven vandaag acte de presence bij de officiële opening. Volgens de Groen Links wethouder moet het busstation een structurele bijdrage leveren de ‘stasie vaan Mestreech’ van kopstation te transformeren naar een internationaal openbaar vervoersknooppunt.

Het busstation aan de achterkant van de hoofdingang is volgens de betrokken partijen de eerste internationale halte dat op het gebied van exploitatie door de busmaatschappijen zelf wordt bekostigd. De gemeente Maastricht ondersteunt, intensief samenwerkend met onder meer Zuid-Limburg Bereikbaar (voorheen Maastricht Bereikbaar) en de Provincie Limburg facilitair. Ook Pro Rail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben een actieve rol gespeeld bij de realisatie van het busstation dat vooral intensief zal worden gebruikt door Flixbus. Ook de busdienst van KLM gaat gelijk gebruik maken van de Maastrichtse halte.

Tot voor kort stopten de Flixbussen nog op de Maasboulevard. Vanaf nu kunnen zij die gebruik maken van dit soort low-budget vervoer snel (op loopafstand) verder via interlokale treinverbindingen en stads- en regiobussen. Deze nieuwe halte met tal van verbindingen naar de Euregio maar ook verder Europa in past volgens wethouder Krabbendam perfect in de ambities die zijn opgesteld in het project Stad en Spoor.

Het werd maandagochtend niet echt benadrukt, maar de tientallen verbindingen mogen ook een zegen worden genoemd voor de milieubewuste mens die al dan niet veel last hebben van vliegschaamte. Bestemmingen als Warschau, Londen, Budapest of Praag nodigen, zeker gebruik makend van de prijsvechters in de luchtvaart, toch nog altijd snel uit om door de lucht te bereiken. Voor wie niet heel erg op de tijd hoeft te letten en voor een aantal tientjes toch elders in Europa moet of wil zijn is deze internationale halte straks misschien wel net zo gewoon als de bushalte in pak hem beet Malberg of Amby.

 

 

 Lees ook