Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 9 oktober 2019

Inspiratie, ontmoeting en verbinding bij het Inspiratiehuis

Als beginnende kleine ondernemer ben je in Maastricht op de goede plaats. De gemeente investeert in broedplaatsen voor zzp’ers en verschillende wethouders stimuleren nieuwe bedrijven graag. Klinkt prachtig, maar als je ondernemer bent, moet je toch zelf aan het ondernemen slaan. Alle begin is moeilijk, maar het Inspiratiehuis helpt je aan de gang.

Ondernemers die wel wat inspiratie kunnen gebruiken, zijn aan het goede adres bij het Inspiratiehuis. Deze steun in de rug in Biesland is ontstaan uit de samenwerking tussen Joyce Verheijden en Marlies Heeringa (beiden 59). Volgens Joyce is het verbinden van ondernemers en het laten ontstaan van samenwerkingen hun grote ideaal. “We zagen dat veel kennis en ervaring verscholen bleef voor ondernemers die alles in hun eentje aanpakken. Kennis ligt op veel plekken, maar is niet altijd beschikbaar als je die nodig hebt. We hebben verschillende programma’s, zodat ondernemers kunnen leren, ontdekken, groeien en elkaar ontmoeten.” Zo organiseert het Inspiratiehuis onder andere een Snelkookpan. Hier leren beginnende ondernemers alles om goed beslagen ten ijs te komen, en dat kosteloos, wanneer je aan de voorwaarden voldoet. Er is ook een Bouwplaats om samen met andere ondernemers aan je business te bouwen en een Smederij om de kunst van ervaren ondernemers af te kijken.

Als je samenwerkt, gaat het beter

Het woord zegt het al: bij het Inspiratiehuis draait alles om inspiratie. “Zonder inspiratie geen ideeën die leiden tot het realiseren van ondernemersdromen,” vindt Joyce. “Als ondernemer moet je jezelf steeds opnieuw uitvinden en antwoorden en oplossingen creëren. Dat lukt niet zonder creativiteit en doorzettingsvermogen.” Inspiratie en creativiteit kloppen echter niet zomaar bij je aan en laten zich moeizaam dwingen – vooral wanneer je tegen problemen en onduidelijkheden aanloopt. Juist daar komen de verbindingen en samenwerkingen van het Inspiratiehuis zo goed van pas. Joyce spreekt uit eigen ervaring: “Zonder Marlies was ik nooit zover gekomen, en andersom. Als je samenwerkt, gaat alles zoveel beter!”

“Zonder inspiratie geen ideeën die leiden tot het realiseren van ondernemersdromen”

Het Inspiratiehuis maakt zijn naam waar

Verschillende ondernemers hebben dankzij de hulp van het Inspiratiehuis al mooie resultaten laten zien. Joyce vindt het moeilijk om één voorbeeld te kiezen, aangezien ze alle andere succesvolle protegés niet tekort wil doen. “We hebben een heel boekje met mooie reacties. ‘Ik ben een meter gegroeid dankzij ons gesprek.’ ‘Je maakt de naam Inspiratiehuis helemaal waar.’ Een van de ondernemers die wij in 2017 in onze Snelkookpan mochten verwelkomen, had onlangs een flinke klus die hij met creativiteit mocht afronden. Door te vragen naar andermans mening en steeds te kijken of dat aansloot bij hoe hij zelf wilde ontwikkelen, is hij zover gekomen.”

Van WW naar bloeiend bedrijf

Deze mooie resultaten waren reden te meer om scholingspartner te worden van het UWV. Volgens Joyce is deze samenwerking pure noodzaak. 11% van de mensen in Nederland start immers vanuit een WW-uitkering. “De kosten om een goede basis te leggen, zijn voor deze beginnende ondernemers bijna niet op te brengen. Toch is het essentieel om beslagen ten ijs te komen.” Wanneer iemand vanuit de WW bij het Inspiratiehuis terechtkomt, wacht hem eerst een uitgebreid intakegesprek. Het is de bedoeling om een droom of passie om te zetten naar een financieel gezond bedrijf. Overigens is dat niet noodzakelijk de enige uitkomst van zo’n doorverwijzing. “Sommige deelnemers vinden juist een goede baan in loondienst dankzij het programma, omdat ze de verbinding met zichzelf zijn aangegaan, weten waar ze voor staan en dat goed onder woorden kunnen brengen,” vertelt Joyce. In ruil vraagt het Inspiratiehuis inzet en betrokkenheid van zijn aspirant-ondernemers, net als het vanzelfsprekende onderlinge respect van deelnemers onder elkaar.

 Lees ook