Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 17 maart 2021

In de rij voor het recht een stem te mogen uitbrengen

In 64 over de gehele stad verdeelde stemlokalen kunnen tot vanavond (17 maart 2021) Maastrichtse kiesgerechtigden hun stem uitbrengen voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. Voor het eerst in de geschiedenis van Nederland als parlementaire democratie kon ook al maandag 15 en dinsdag 16 maart in diverse stembureaus worden gestemd. Die primeur was er ook voor ‘per post’ het kiesbiljet invullen. Bij stemdistrict nummer 1 – het stadhuis – stonden de kiezers in de ochtenduren tot buiten. Dat zegt overigens niets over een grote opkomst. De in deze corona-tijden gebruikelijke anderhalve meter afstand zorgt al snel voor rijvorming.

“Zoe drök höb iech ’t nog noets gezeen bij verkiezinge”, zegt een man geduldig wachtend onder het grijze wolkendek van alweer een regenachtige dag in Maastricht. De neiging omdat te zeggen is begrijpelijk; door onder meer de afstandregels in deze coronatijden en de regel dat maar een beperkt aantal mensen in een binnenruimte mogen vertoeven is het moeilijk in te schatten hoe druk het echt is. Het opkomstpercentage voor Maastricht wordt – net zoals de verkiezingsuitslag – ergens in de late avond verwacht. Ter herinnering, bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 bracht bijna 80 procent van de stemgerechtigden een stem uit.

Weliswaar gaat de geschiedenis van het stemmen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal terug tot 1853; het is slechts 100 jaar geleden (1922) dat voor het eerst iedere volwassen Nederlander (toen nog 21 jaar) in het kieshokje een keuze mocht maken op het stembiljet. Vier jaar eerder werden volwassen vrouwen nog uitgesloten van stemrecht. 

Dit jaar doen maar liefst 37 partijen mee aan deze landelijke verkiezingen. Volgens de laatste peilingen gaan vertegenwoordigers van 15 partijen tot aan de volgende verkiezingen zitting nemen in de Tweede Kamer.

 Lees ook