“In 3 weken tijd een energiezuinig huis zonder gedoe”

op 4 mei 2016 door Renee Bekkers

Houtskeletbouw Nico Bessems

Nico Bessems en zijn echtgenote Annette ruilden 2 jaar geleden Heugem in voor Borgharen. Als veiligheidskundige wist hij wat hij wilde ‘anders bouwen’ en vooral wat hij niet wilde ‘gedoe’. Het leverde hem een van de meest duurzame en energiezuinige huizen van Maastricht op.

“In mijn werk heb ik het vaak genoeg gezien: een huis bouwen gaat nooit zoals gepland. Planningen lopen uit. Kostenplaatjes moeten naar boven worden bijgesteld. Afspraken worden niet nagekomen. Het is gedoe. Daar had ik geen zin in. En dus ging ik op zoek naar een andere manier van bouwen. Naar een huis dat sleutelklaar wordt opgeleverd. In korte tijd. Prefab sprak me aan. En via via kwam ik terecht bij meneer Haagmans. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in houtskeletbouw en de bouw van lage-energiewoningen. Dat is me verschrikkelijk goed bevallen.”

Ongeloof
In amper 3 maanden tijd, inclusief de voorbereiding, veranderde de wildernis aan de Daalstraat 66 in een strak bebouwd grondstuk. “Ik weet nog dat iemand me vroeg: ga je bouwen? Het ongeloof in zijn ogen was groot toen ie een maand later weer langskwam en het huis er stond. De effectieve bouwperiode bedroeg 3 dagen voor de wanden en 3 weken voor de afwerking.”

Houtskeletbouw Nico Bessems

Slim!
Het was in eerste instantie niet Nico’s uitgangspunt om een van de meest duurzame huizen van Maastricht te bouwen: “De nadruk lag vooral op het ‘geen gedoe’. Dat is gelukt. En ik kreeg er gratis een heleboel voordelen bij. Mijn energierekening is 20 procent lager dan vroeger in mijn appartement. Het huis is luchtdicht en enorm goed geïsoleerd. Een slimme pomp ventileert, verwarmt en koelt mijn huis en verwarmt het water dat we hier in huis gebruiken. Energie wordt slim ingezet: als het buiten warm is bijvoorbeeld, gebruikt hij de lucht die hij van buiten aanzuigt om water te verwarmen.” Het is volgens Nico ook aangenaam vertoeven in het huis doordat je geen last hebt van tocht: “In dit huis zijn er geen gaatjes of kiertjes waar lucht door naar binnenkomt. Tocht is vaak de reden waarom je je niet prettig voelt, ook al is de temperatuur prima.”

 

Extraatjes
Een afzuigkap heb je ook niet nodig. “Doordat er constant oude lucht wordt afgezogen en nieuwe lucht wordt ingevoerd, verdwijnen nare geurtjes in no-time.” Gezond en veilig is het huis ook: “Ondanks dat het een houten huis is, is de brandwerendheid 5 keer hoger dan in een gewoon huis. Plus doordat het huis is gebouwd op en met folie, krijgen schimmels, ongedierte en vocht geen kans. Vooral dat laatste is handig als je in Borgharen woont”, knipoogt Nico.

Contact
Meer weten over het huis van Nico? Neem dan contact met hem op via nibes@me.com. Vragen over duurzaam of energiezuinig bouwen in Maastricht? Peter Rompelberg (peter.rompelberg@maastricht.nl) helpt u graag verder. Zelf aan de slag met het verduurzamen van uw woning? Het energieloket informeert en helpt u op weg.

#Missionzeromaastricht

De gemeente Maastricht wil klimaatneutraal zijn. Dat doen we door samen met bedrijven, organisaties en bewoners allerlei wegen te bewandelen onder de noemer #missionzeromaastricht. Onderdeel daarvan is het inspireren en motiveren van bewoners om hun woningen te verduurzamen. Dus: doet u mee? Lees meer over #missionzeromaastricht op www.gemeentemaastricht.nl/missionzeromaastricht. Of laat u inspireren door de verhalen van andere bewoners in de stad.