Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 12 november 2019

In 11e vaan de 11e nieuwe stijl zit zowel muziek voor MECC als horeca binnenstad Maastricht

Aan het eind van de ’11e vaan de 11e dag’ waren er vooral contente en blije gezichten te zien; dat gold net zo voor de reacties van leden van de Sjeng Kraft Kompenei en belangrijker nog die uit het publiek. De veelbesproken overstap van Vrijthof naar het MECC eindigde met een ruime voldoende. En de sfeer in de stad? Wie er bij was mag het zelf zeggen. Thuis in Maastricht reporter Laurens Bouvrie zag in ieder geval dat de traditionele ‘feestcafés’ binnen en buiten vol stonden en dat ‘het volk vaan Mestreech’ zich opperbest amuseerde. En wie wat anders wilde, maandagavond –  ook de 11e van de 11e – is Forum hèt jazzcafé van Maastricht.

Gelijk de vooravond van een voetbalfinale hadden al veel ‘kenners’ hun analyses gemaakt over de switch van de 11e van de 11e van Vrijthof naar MECC. Op de dag zelf wist 1L het al snel zeker: ‘Carnavalsvierders laten MECC links liggen’. Dat bleek een zachtjes gezegd overdreven ‘krantenkop’. Van de middaguren tot aan de finale stond het Maastrichtse congrescentrum behoorlijk vol met – dat ook nog eens – vooral enthousiaste vierders van de start van het Limburgse carnaval. Volgens een woordvoerder van de Sjeng Kraft Kompenei kwamen er een kleine 10.000 mensen naar het MECC. Dat is inderdaad minder dan vorige jaren. Maar ‘links laten liggen’ – negeren dus – was geen sprake van. Plus moet toch ook worden vermeld dat de twee voorgaande edities in een weekend plaatsvonden. Het publiek dat in het MECC was  – zo noteerde uw Thuis in Maastricht reporter diverse malen – was vooral erg content. Een familie uit Reuver – acht man in totaal – wist het wel zeker: “Veel gezelliger en vooral comfortabeler dan op het Vrijthof. Wat ons betreft mag hier de 11e van de 11e tot in lengte van jaren gehouden worden.” De vader van het gezelschap zei het terwijl buiten een gure wind en regelmatige regen de dag regeerden. Het was slechts een van de positieve reacties die kon worden opgetekend.

Ga voor alle foto’s van de 11e vaan de 11e in het MECC en centrum Maastricht naar de de fotocarrousel van deze reportage

Extra mooi was dat in het centrum van Maastricht de sfeer ook opperbest was. Overdag kon het winkelend publiek of bezoekers aan de horeca in alle rust haar ding doen. Vanaf de vroege avonduren was het van de Boschstraat tot aan de Kesselkade/Het Bat en van Vrijthof/Platielstraat tot ‘op de Markt’ vooral heel gezellig. Duizenden mensen vierden in en buiten de kroegen de uitgebreide verlenging van de 11e van de 11e. Jos van Herpen van Ziesjoem zag de start van een nieuwe traditie. Nadat het trio in het MECC had opgetreden pakte het nog – zoals veel andere Maastrichtse artiesten – een schnabbel. In café In den Ouden Vogelstruys sprak van Herpen woorden die de lading van de dag volledig recht deden. In het Maastrichts sprak hij voor het optreden de bezoekers van de bruine kroeg toe: “Laten we met zijn allen niet vergeten dat tot 20 jaar geleden de 11e van de 11e amper werd gevierd in Maastricht. Dankzij de Sjeng Kraft Kompenei is het verworden tot een groots volksfeest. En ik kan jullie verzekeren. Het was heel gezellig en vol in het MECC. Net zoals nu hier. En dat gaat zo nog tot in lengte van jaren door”.

Wie zonder concurrentie het meest tevreden moet zijn geweest over de transfer naar het MECC waren de dansers van Let’s Do It uit Meijel. In plaats van ieder keer weer in outfits van het predikaat ‘charmante kwieke vrolijke niemendalletjes’ van het Museum aan het Vrijthof naar de koude bühne van het Vrijthof hun dansje te doen, konden ze nu vanuit hun warme repetitieruimte naar de net zo warme feesthal. De faciliteiten in het MECC waren voor artiesten,  technici en organisatie een verademing.  En ook op dat gebied was het publiek een grote winnaar. De sanitaire voorzieningen, de temperatuur en last but not least het eetplein werden zeer gewaardeerd. Met de fraaie Vrijthof-façades van André Rieu op de achtergrond was een heus ‘even tot rust komen en de inwendige mens versterken plein’ ingericht. En op afstand van de bühne was de muziek geen dominante factor en kon behalve gegeten ook een praatje plaatsvinden zonder te hoeven schreeuwen.

Dinsdagmorgen zijn de reacties niet veel anders dan tijdens de 11e van de 11e. De bedrijfsleider van Café De Zwaan zegt eindelijk weer eens de hele dag Belgen als gast te hebben gehad. “De afgelopen jaren bleven die door de nadrukkelijke aanwezigheid van carnavalsvierders steeds meer weg. Het was gezellig druk. Café ’t Haantje eigenaar Eric Crijns is net zo tevreden. Ongetwijfeld dezelfde mening zullen de uitbaters van Au Mouton Blanc, Van Bommel, Clinique, De Twee Heren er op nahouden. Maandagavond om tien uur staat de Platielstraat bijna net zo vol als met een carnavalsavond. Bij Hotel-Café De La Bourse is er bijna geen doorkomen aan. Bij het Rozenhoedje en Cocotte op de Boschstraat evenmin. Maar ook op de Kesselkade is het gezellig druk. Het merendeel van het uitgaanspubliek is vooral Maastrichts. Toch hebben ook nog een behoorlijk deel van de MECC-vierders die van buiten de stad komen nog voldoende energie om nog ‘even na te vieren’  in het centrum van de Limburgse hoofdstad.

En voor wie al die polonaise niet hoeft, in het Jekerkwartier is het bij Café Sjiek business as usual en zit bij Café Forum zoals zo vaak op maandagavond Coen van Dam achter zijn piano. De toetsenist en zijn jazzvrienden, waaronder drummer Marco Willems,  trakteren het publiek op tal van jazzy evergreens. De 11e van de 11e lijkt ineens heel ver weg.

 

 Lees ook