Karin Somers
TIM-verslaggever 25 maart 2019

“Ik kan me geen leven voorstellen zonder vrijwilligerswerk”

Stefan Elie van balletclub Aminoballet wint Vrijwilligersprijs 2019 in de categorie Cultuur.

Toen wethouder Jim Janssen bij balletclub Ambino ballet op bezoek kwam, stond Stefan Elie (59) perplex. Hij had de Vrijwilligersprijs 2019 in de categorie Cultuur gewonnen. Al 21 jaar zit hij in het bestuur van de balletclub in Amby. “Ik kan gewoon niet stilzitten.”

Administratie van A tot Z

Op dit moment is hij voorzitter, secretaris, penningmeester én doet hij de ledenadministratie. “Ook het stukje voor het wijkblad Amyer Praot komt van mijn hand. Door ziekte, verhuizingen, werk en overlijden is het bestuur door de jaren heen gekrompen van 9 naar 1. Dus ik doe de administratie van A tot Z. Daar ben ik toch wel enkele uren per week mee bezig. Mijn vrouw geeft mij geregeld advies en helpt gelukkig een handje mee. Alleen voor de website hebben we een extra vrijwilliger die ons ondersteunt.”

Hoe het begon

Hij weet het nog precies. “Mijn dochter ging naar de balletclub en kwam thuis met een formulier. Ze zochten een voorzitter. Ik had altijd al vrijwilligerswerk gedaan, maar door ziekte stond dit op een laag pitje.” Ondertussen was hij aan de betere hand en stond hij te popelen om weer te beginnen. “Toen ik dat briefje zag, ben ik meteen in de pen geklommen.” Een man bij een balletclub, vond men dat niet vreemd? “Ja, in het begin wel, maar ik ben meteen in de groep opgenomen.” Als zijn dochter stopt met ballet, blijft Stefan betrokken.

Hoe intensiever, hoe beter

Ambino ballet heeft 5 groepen ballerina’s. “Die zijn ingedeeld volgens de basisschoolleeftijden. En we hebben een jongeren- en volwassenengroep. Ons jongste lid is bijna drie, de oudste is 70.” Stefan houdt ervan als er veel kinderen meedoen. “Dan is het werk intensiever en heb ik iets om handen”, lacht hij. “Bijvoorbeeld rond de carnaval. Dan is het drukker door de optredens. Ik kan alles vanuit thuis doen met de computer.” Ambino ballet is ooit in het leven geroepen om cultuur aan kinderen over te brengen. “Je ziet dat ze meestal na de basisschool stoppen, maar dan gaan ze vaak een andere sport doen. Dus dat is goed.”

Perplex

Hoe hoorde u dat u de Vrijwilligersprijs had gewonnen? “Ik loop niet zo te koop met mijn vrijwilligerswerk. Maar ik leen regelmatig boeken van de bibliotheek. Die worden altijd gebracht door een man en hij maakte steeds een praatje met mij. Op een dag belde hij en vroeg hij me naar de contactgegevens van een van mijn dochters. In geval van nood. Dat vond ik een beetje vreemd, maar ik gaf het nummer.” Wat Stefan toen niet wist, is dat deze man contact met haar opnam om meer te weten over het vrijwilligerswerk. Een docent van de balletschool werd ook benaderd en zat in het complot: Stefan werd opgegeven voor de Vrijwilligersprijs. “Op een dag kwam hij weer boeken brengen en zei hij ‘tot morgen, in de gymzaal!’ Ik wist niet wat er ging gebeuren, maar ik ben toch gegaan. Mijn dochters waren er, de docent, de kinderen, die man van de bibliotheek. Nog steeds had ik niet door wat er aan de hand was.” Totdat hij het bord zag van de Vrijwilligersprijs. Toen de wethouder binnenkwam wist Stefan genoeg. “Nou, dan sta je toch even perplex, zeg. En de wethouder wist nog veel over mij te vertellen ook. Dat had hij natuurlijk allemaal van anderen gehoord!”

50 jaar

De cheque van 2.000 euro staat in de woonkamer. Of hij al weet wat hij met het bedrag gaat doen? “Ja. De club bestond in februari 50 jaar. Daar hebben we destijds niet veel aan gedaan, omdat de financiële middelen dat niet toelieten. Nu willen we in juni een mooi feest geven en een aandenken laten maken voor de kinderen aan 50 jaar Ambino ballet.” Stefan glundert al bij die gedachte. “En misschien een beter administratieprogramma voor mezelf. Dat maakt het allemaal wat gemakkelijker.”

Waarom vrijwilligerswerk?

“Vrijwilligerswerk zit in mij”, legt Stefan uit. “Ik zit misschien wel in een rolstoel, maar dat maakt helemaal niets uit. Vanuit thuis kan ik een heleboel doen. Zo doe je iets voor de gemeenschap. Zelf maak ik ook gebruik van vrijwilligers. Neem nou die meneer die mijn bibliotheekboeken brengt. Dat is een vrijwilliger. Veel mensen doen vrijwilligerswerk en dat is ontzettend belangrijk. Ik kan me geen leven voorstellen zonder vrijwilligerswerk.”

Tekst: Karin Somers, BeginmetA

Foto: Johannes TimmermansLees ook