Algemene redactie
24 maart 2020

“Ik had liever gewoon mijn examens gemaakt”

Vanochtend maakte onderwijsminister Arie Slob bekend de centrale eindexamens voor het voortgezet onderwijs dit jaar te schrappen. Aan het einde van het schooljaar bepalen scholen zelf welke leerlingen geslaagd zijn, en welke niet. Wat betekent dat voor de leerlingen? Thuis in Maastricht vroeg het aan Mick en Izy, eindexamenleerlingen in Maastricht. 

Onduidelijk
“Eigenlijk zou ik op 10 juni de uitslag van mijn examen krijgen”, vertelt Izy Theunissen uit Wyck. Ze zit in het laatste jaar van de havo op het St. Maartenscollege. “Nu is nog onduidelijk hoe dat gaat lopen, al zouden we rond dezelfde tijd klaar moeten zijn. De centrale eindexamens gaan niet meer door, maar we maken wel de schoolexamens af. Daarvoor krijgen scholen langer de tijd. Hoe ze dat invullen, via online examens of in kleine groepen, mogen ze zelf bepalen. Mondelinge examens gaan al via de telefoon. En ook het tweede selectiegesprek voor mijn vervolgopleiding, verloskunde, heb ik vanochtend online gehad. Binnenkort krijg ik bericht.

Eettafel
Gisteravond aan de eettafel hadden we het er al over: dat er een grote kans bestond dat de examens niet door zouden gaan. Van school krijgen we iedere dag een update met wat de overheid heeft gezegd en hoe ze daarop ingaan. Maandagavond stond daar al in dat de schoolexamens deze week niet doorgaan. Vlak daarvoor zat ik nog voor mijn proefwerkweek te leren. Vanochtend zag ik een post op NOS Stories, die volg ik op Instagram. Ik heb gelijk naar de persconferentie gekeken.

Gewoon mijn stof bijhouden
Wat ik belangrijk vind, is dat het diploma net zo geldig is. Verder sta ik er prima voor, ik hoef geen eindsprint te maken. Bovendien zijn er nog herkansingen, dus ook de mensen die dat wel moeten, maken nog een kans. Hoe de komende tijd er voor me uitziet… daarover heb ik nog niet echt een idee. Ik weet alleen dat ik gewoon mijn stof bij moet houden.”

Nog één examen
Mick Engelbert uit Heer zit op het Vavo, het volwassenenonderwijs: “Ik heb net de persconferentie van Arie Slob gekeken. Zoals ik er nu voor sta, is het voor mij geen probleem. Ik moet nog één schoolexamen maken, dat haal ik wel. Maar ik heb ook vrienden die er minder goed voorstaan. Die kunnen nu misschien geen eindsprint meer trekken. Ik had liever mijn eigen examens gewoon gemaakt, zodat mijn vrienden dat wel konden. Al denk ik eigenlijk dat er wel een tegemoetkoming komt voor leerlingen die nu in de problemen komen.

Zorgen weggenomen
Op het Vavo zouden we vanaf deze periode examentrainingen krijgen, maar vanochtend kreeg ik een mail dat de toetsen van deze week vanwege de veiligheid niet doorgaan. Verder is er nog geen nieuws, ik heb mijn mail ook niet meer gecheckt. Ik denk dat ik binnen nu en een uur meer hoor. Na dit jaar ga ik Frans-Spaans studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven in Brussel. Dat was voor mij de belangrijkste reden om naar de persconferentie te kijken. Ik wilde weten of mijn diploma zonder de eindexamens wel internationaal erkend is. Slob heeft gegarandeerd van wel, dus mijn zorgen over Brussel zijn weggenomen. Ook dat pakt voor mij goed uit.

De draad oppakken
Ik zou alleen in mei en augustus naar mijn moeder gaan, ze is net naar Marokko verhuisd. Dat zal, denk ik, niet doorgaan. In mei zeker niet, in augustus denk ik ook niet. Maar goed: het is niet voor de rest van ons leven, deze coronaproblematiek. We moeten even doorbijten, maar ik denk dat we daarna gewoon weer de draad kunnen oppakken.”

Ook je verhaal delen?
Door het coronavirus zitten veel mensen thuis. Ook in Maastricht. Wij zijn benieuwd hoe dat er uitziet. Ook bij jou! Wil je zelf je verhaal delen? Mail dan naar redactie@thuisinmaastricht.nlLees ook