Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 27 april 2021

Iedereen leren reanimeren bij Taskforce QRS

Reanimeren kan levens redden, maar hoeveel mensen zijn hier daadwerkelijk toe opgeleid? Nog altijd veel te weinig, vindt Taskforce QRS, een van oorsprong Maastrichtse stichting die reanimatie-instructeurs opleidt. Deze instructeurs geven vervolgens op vrijwillige basis les aan onder andere middelbare scholieren. Zo hoopt taskforce QRS een hele generatie in staat te stellen levens te redden.

Taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students) werd in 2006 opgericht door Prof. Dr. Ton Gorgels en Petra Schuffelen op de Universiteit van Maastricht. “Al snel bleek dat geneeskundestudenten die de training doorliepen veel beter konden reanimeren dan hun klasgenoten, en inmiddels mag Taskforce QRS dan ook de reguliere lessen verzorgen,” vertelt voorzitter Robin de Vries (21), woonachtig te Wyck.

Oefenen op poppen

Studenten kunnen zich zelf melden om de opleiding tot reanimatie-instructeur te volgen aan de Faculteit Health Medicine and Life Sciences. De cursus duurt drie avonden en omvat een schriftelijke toets, een praktijkexamen, en toetsen op kundig lesgeven. “We beschikken over veel en goed oefenmateriaal,” vertelt Robin. “Onze poppen meten of er diep genoeg wordt gedrukt, of het ritme van de borstcompressies correct is en of de beademing juist wordt uitgevoerd.” De aanwezige instructeurs kunnen de studenten helpen met het verbeteren van hun houding en aanpak van alarmeren.

Zes cruciale minuten

Het grootste gedeelte van de hartstilstanden vindt buiten ziekenhuis plaats. “De eerste zes minuten zijn cruciaal. Kunnen reanimeren kan daarom een enorm verschil in overlevingskans maken. Het duurt immers altijd wel even voor de ambulance ter plaatse is.” Met je certificaat op zak kun je je ook aanmelden op de HartslagNu-app, een omroepnetwerk van de Hartstichting. Als er in jouw omgeving 112 is gebeld voor een hartinfarct word je opgeroepen om te reanimeren of om de dichtstbijzijnde AED (Automatische Externe Defibrillator) te halen. “Reanimeren is relatief makkelijk als je eenmaal weet hoe het moet en iedere burger zou dit moeten kunnen,” vindt Robin. “Zorg daarnaast dat je altijd weet waar in je omgeving een AED te vinden is. Het apparaat vertelt hardop wat je moet doen, zodat je rustig alle stappen van het reanimeren kunt doorlopen, ook als je dit nog nooit hebt gedaan. Het is beter iets verkeerd te doen, dan helemaal niet te handelen.”

“Ik ben zo blij dat ik dit heb geleerd; ik heb mijn eigen vader kunnen reanimeren”

Brugklassers die levens redden

Taskforce QRS wil er vroeg bij zijn: brugklassers krijgen al hun eerste les in reanimeren. “Ze zijn enthousiast en vinden het leuk om te leren. Door middel van herhaaltrainingen in de latere klassen zorgen we dat ze de technieken onthouden.” Dat levert soms ontroerende verhalen op. “We horen soms van kinderen die zeggen: ik ben zo blij dat ik dit heb geleerd; ik heb mijn eigen vader of moeder kunnen reanimeren!” Juist omdat de lessen werden herhaald, wisten de kinderen wat ze moesten doen. Dat verschil maken is waar Taskforce QRS het voor doet. Hun ultieme doel is dat iedereen in Nederland kan reanimeren en het liefst verplicht reanimatielessen krijgt op school.

Ook leren reanimeren? Bekijk de website van Taskforce QRS. Vanwege de coronacrisis zijn de particuliere trainingen het afgelopen jaar afgelast, maar Taskforce hoopt deze volgend jaar te hervatten.Lees ook