Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 11 september 2019

Idealistische ‘samenleving’ Athos bewijst dat het anders kan

In Biesland is ontmoet- en ontwikkelingsplek Athos in haar vijfde jaar al uitgegroeid tot een inclusieve samenleving. Zo’n 135 mensen komen wekelijks terug om op de verschillende werkplaatsen van Athos: Eet, Maakt en Doet, aan de slag te gaan. De deelnemers zijn voornamelijk mensen die (nog) niet meedoen in de maatschappij maar Athos is niet bedoeld als eindstation. Het is een veilige plek waar nieuwe skills kunnen worden ontwikkeld. Soms als schakelpunt naar een opleiding, inburgering of baan, maar ook om vereenzaming tegen te gaan.

Het voormalig schoolgebouw waar Athos is gevestigd, leent zich perfect voor het brede scala aan activiteiten. De lokalen bruisen van bedrijvigheid: het ene project focust zich op het naaien van hoge kwaliteit jeans, een deur verder wordt aan designlampen gewerkt. In de moestuin wordt groente gekweekt die in het restaurant op het bord beland.
Initiator Anita Bastiaans (49) kijkt terug op vijf jaar aan ontwikkeling. “We begonnen met een ideaalbeeld, een stip aan de horizon. Deze locatie was toen een activiteitencentrum. We gooiden de deuren open en langzaam begonnen de mensen binnen te druppelen.”

Trots werkt door

Zorg staat bij Athos niet op de voorgrond. “We gebruiken werk als middel om mensen te interesseren, en samen produceren we producten die er mogen zijn,” legt Anita uit. “Wanneer je mensen trots laat ervaren groeien ze in eigenwaarde, en dat werkt door. Ook ik voel dat, als ik langs een etalage fiets en de lampen van Shadi zie hangen, bijvoorbeeld. Maar ook toen een deelneemster, taartjes voor ons meenam omdat ze zo dankbaar was hier te mogen zijn. Aan de ene kant is dat zo mooi, maar ook wel triest dat ze blijkbaar nergens anders terecht kan.”

Voorbeeld voor de rest van het land

Athos is dan ook nog lang niet klaar met zich ontwikkelen. “We hebben duidelijk in beeld gebracht wie we zijn en wat we willen. Nu zou een tweede locatie fijn zijn om meer mensen te kunnen ondersteunen.” En liefst ziet Anita door heel het land initiatieven gestoeld op dit gedachtegoed ontpoppen. “De gemeente is blij met ons, en ook in de rest van Nederland worden we gevraagd om onze kennis te delen.” Omdat Athos prettige afspraken heeft met de gemeente met betrekking het instroomproces en de financiering, kunnen mensen binnenwandelen en vaak de dag erna al beginnen.

“Wij zien mensen met mogelijkheden, die niet per sé in een hokje passen. De samenleving verhardt, maar wij willen juist verzachten.”

Verzachten van de samenleving

“Het is alarmerend hoeveel jongeren hier momenteel met een hulpvraag komen.” Veertig procent is onder de vijfendertig. Sommigen maakten school niet af, zijn statushouders of hebben een lichte beperking. “Wij zien mensen met mogelijkheden, die niet per sé in een hokje passen. De samenleving verhardt, maar wij willen juist verzachten en op een andere manier naar mensen kijken.”
Athos werkt al samen met onderwijsinstituten als Prachtech van Stichting Alterius maar wil komend jaar de banden met het onderwijs nog sterker gaan maken. “We willen ook goede werkervaringsplekken bieden. Zoals restaurant Rozemarijn, waar nu iemand van ons een baantje heeft kunnen krijgen en een opleiding kan volgen.”

Tweeëntwintig landen

Anita constateert dat het ideaalbeeld van Athos in de praktijk ook werkt. Tweeëntwintig landen van herkomst komen samen, en eigenlijk is het altijd leuk! “De mensen komen omdat ze dat willen, het is geen verplichting. De een wil graag kennis delen en de ander leert nieuwe skills van een vakman.”
Ben je benieuwd, dan kun je van maandag tot en met vrijdag voor ontbijt of lunch in het restaurant. Maar wil je Athos steunen, dan heeft Anita een duidelijke boodschap: “Omarm ons gedachtegoed! Zie mensen voor wie ze zijn en wat ze kunnen.”Lees ook