Karin Somers
TIM-verslaggever 11 april 2019

Human Library viert de diversiteit

Heb jij wel eens met iemand gepraat die een aangeboren hersenafwijking heeft? Transgender is? Of haar thuisland is moeten ontvluchten? Bij de Human Library kan het. Je gaat in gesprekken met ‘bijzondere boeken’. Op 20 april staat deze menselijke bibliotheek in Centre Céramique.

Meer dan leuk
Het idee is in Denemarken ontstaan, bijna 20 jaar geleden. Inmiddels wordt er in zo’n 80 landen geregeld een Human Library georganiseerd. Een dag waarop je in gesprek kunt gaan met mensen met een bijzonder verhaal. “Natuurlijk is het leuk om met een kraanmachinist te praten over zijn kijk op de wereld, maar het moet meer dan alleen leuk zijn”, legt Jurn Glazenburg uit. Hij is vanuit Europe Direct Maastricht betrokken bij de organisatie. “Zo hebben we dit jaar bijvoorbeeld een Syrische vluchteling, iemand die autistisch is en een blinde vrouw.” Een divers gezelschap. Ook de vader van Jurn is een van de boeken. “Over ouderen bestaan bepaalde ideeën, maar hij is nog hartstikke actief. De oudere van nu is heel anders dan 30 jaar geleden.”

Een andere blik
Het zijn dus boeken waar nogal wat vooroordelen over bestaan. Zelfs als je denkt dat je die niet hebt. Tijdens de gesprekken bestaat de kans om vragen te stellen, in gesprek te gaan en wie weet ontstaat er een andere blik. “Daarom spreekt de Human Library ons zo aan. Het past bij de waarden van de EU, waar we de diversiteit willen vieren. In Centre Céramique bieden we graag een plek waar nieuwsgierige mensen terecht kunnen met hun vragen, in een open sfeer. Je kunt heel veel lezen over HIV, maar als je in gesprek gaat met iemand die het virus daadwerkelijk heeft, wordt er toch een ander vakje in je hoofd geopend. Je doorvoelt het verhaal van de ander.”

Andere generatie
Om die open sfeer te creëren waar iedereen zich prettig en veilig voelt, zijn er veel voorbereidingen nodig. Jurn: “Human Library is een concept. Er is geen handboek, maar wel een gedeeld gedachtengoed.” En dus zijn er bijna net zoveel vrijwilligers betrokken als ‘boeken’. “Mensen die vertalen, de boeken begeleiden, bezoekers opvangen en helpen een keuze te maken uit de catalogus. We komen vooraf een keer samen met de boeken, om elkaar te leren kennen. Dan ontstaat er vaak al een bepaalde synergie. Door die fijne sfeer zijn mensen eerlijk en durven ze hun kwetsbaarheid te tonen.” Er wordt nauw samengewerkt met het UWC. “Zij zijn heel actief betrokken en leveren veel vrijwilligers. Ik vind het superleuk om te zien hoe hier een hele andere generatie opstaat, die compleet anders kijkt naar grenzen en anderen.”

Wil je een menselijk boek lezen?
“Bezoekers kunnen geen boeken reserveren, maar bij binnenkomst zie je in de catalogus welke boeken uitgeleend zijn en welke beschikbaar. Heb je een bepaald boek op het oog? Dan kun je even wachten of met iemand anders in gesprek gaan.” Elk gesprek duurt 20 minuten met de optie om tien minuten te verlengen. Weten welke boeken er 20 april zijn? Volg Human Library Maastricht op Facebook of kijk op de website van Centre Céramique.

Deze Human Library sluit aan bij de tentoonstelling ‘I believe. De wereld in een wijk.’ Van 13.15u tot 17.00u kun je gebruikmaken van de Human Library.Lees ook