Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 25 mei 2020

Horeca Maastricht in de startblokken; burgemeester op bezoek bij Vrijthof-ondernemers

Nog precies een week te gaan en de Maastrichtse horeca opent letterlijk zijn deuren en heeft op maandag 1 juni vanaf het middaguur de terrassen weer uitstaan. Burgemeester Annemarie Penn – te Strake bezocht vandaag op verzoek van de horecaondernemers het Vrijthof. En petit comité deed de burgemeester uit de doeken hoe het stadsbestuur en beleidsmakers de horeca-start in dit gebied voor ogen heeft. Veiligheid in combinatie met rendabel kunnen ondernemen wordt voor alle betrokkenen de grote uitdaging. Maar er speelt natuurlijk meer. Horeca is niet alleen van eminent belang voor de economie en werkgelegenheid van de stad. Cafés en restaurants zijn in de stad van grote sociaal-maatschappelijk importantie. Dat laatste maakt de uitdaging de herstart zo goed mogelijk te laten verlopen extra groot. 

De sfeer in binnenstad Maastricht en Wyck is al dagenlang een weinig te vergelijken met de aanloop naar vastelaovend of de start van André Rieu concertreeks op het Vrijthof. Aan alles voel en zie je dat iets te gebeuren staat. Horeca Maastricht bereidt zich intensief en ook vol spanning voor op de 1e juni 2020. Dat wordt een historische dag. Na elf weken geen horeca in een van de bekendste en tegelijk ook populairste belevingssteden van Nederland gaat op die maandag om twaalf uur in de middag de ‘horeca weer open’. Popelt heel veel publiek om weer een ‘terrasje te pikken’; eigenaren van etablissementen en hun medewerkers willen o zo graag weer van start. Maar tegelijk is er ook spanning. De vele veiligheids- en gedragsregels zorgen voor een extra inzet op het gebied van verantwoordelijkheid nemen.

Dat is evenwel iets voor aanstaande maandag. Dezer dagen zal definitief duidelijk worden wat wel en niet kan, waar wel extra ruimte voor terrassen kan worden gecreëerd en waar dat gaat tegenvallen. Vandaag kregen de Vrijthof-ondernemers bezoek van burgemeester Annemarie Penn – te Strake. Hen werd uit de doeken gedaan hoe de Gemeente Maastricht de inrichting van het Vrijthof voor de komende tijd ziet. Volgens ondernemer Loek Rekko van het komende week van start gaande horeca-concept Luster werd het een goed en constructief gesprek. Met volgens hem voor de ondernemers redelijke mogelijkheid een zowel zakelijke goede start te maken als ook de kwaliteit van gastheerschap hoog te houden.

De burgemeester liet weten dat wat betreft het stadsbestuur het weggedeelte van Vrijthof-Oost het voetgangersgebied gaat worden en de ruimte voor alle hulpdiensten. In de praktijk betekent dit voorstel dat de terrassen van de de horecabedrijven geen ruimte hoeven te laten voor het bekende ‘gangpad’ van Grote Staat naar Platielstraat en Bredestraat. Tevens krijgen de horecabedrijven – de details volgen later – ruimte krijgen op het plein zelf terrastafels- en stoelen te zetten. Deze beslissing betekenen in ieder geval dat stadsbussen van Arriva een andere route gaan rijden. 

Aan de andere kant – westzijde – van het Vrijthof hoort Gio van het zo geliefde Gio’s Cucina Casalinga dat de strook parkeerplaatsen voor de komende tijd plaats moeten maken voor terrasruimte. Op dat nieuws reageert de nestor-kok van Maastricht op zijn Italiaans en met een brede glimlach: “Sono molto contento”. 

Maar, de informatie door de burgemeester van Maastricht is nog niet een helemaal een beklonken zaak. B&W Maastricht is in deze tijd ook afhankelijk van de mening van andere partijen. Denk hierbij vooral aan de Veiligheidsregio en in deze context ook de reizigersvereniging Rover. Maar vooralsnog lijkt het er op dat in ieder geval de Vrijthof-ondernemers ‘buiten’ behoorlijk wat ruimte krijgen om weer ‘aon de geng te goon’.



Lees ook