Karin Somers
TIM-verslaggever 25 februari 2021

Hof van Assisi: ‘Dit voelt voor mij als opnieuw thuiskomen’

Een woning waar je buren bereid zijn om iets voor je te betekenen, waar duurzaamheid de boventoon voert, met een deelauto voor de deur en zorg om de hoek. Voor Els Vaessen (74) uit Eijsden klonk dit als een klokje. Begin mei hoopt ze te verhuizen naar het Hof van Assisi, een nieuwbouwproject in Wolder. “Voor mij voelt dit als opnieuw thuiskomen.”

‘Dat is het!’
Op dit moment woont Els met haar man Jo nog in de wijk Céramique. “Voor corona ging hij regelmatig naar de bibliotheek en deed ik vrijwilligerswerk in het Museum aan het Vrijthof. Na afloop gingen we – toen dat nog kon – geregeld gezellig een kopje koffie drinken bij Coffeelovers of wat eten bij Café Zuid.” Zo’n drie jaar geleden werd Jo geopereerd aan zijn knie. Na afloop voelde hij zich niet goed. De arts dacht dat dit een effect was van de narcose komt. Er bleek echter sprake te zijn van beginnende Alzheimer. “Dan weet je niet wat er op je afkomt”, zegt Els. “Maar ik ben iemand die altijd vooruitkijkt. Mijn man krijgt op dit moment zorg van Pallium Portam. Die kan uitgebreid worden, zodat hij niet naar een verzorgingstehuis hoeft. Ik kan nog veel zelf doen in huis. Via een collega hoorde ik over het project in Wolder. Ik dacht meteen: dat is het!”

Een praatje maken
Het Hof van Assisi is duurzaam en sociaal, zo is op de website van Wilre te lezen. Op het dak liggen zonnepanelen waardoor de energiekosten laag zijn. “Het is ook ontzettend onderhoudsvriendelijk” vertelt Els. “Het heeft alleen maar voordelen. Er is een gezamenlijke ontmoetingsruimte, de Hofkamer. Daar wil ik graag een keer in de week als vrijwilliger koffie gaan schenken. Zo krijg ik gemakkelijk contact met de andere bewoners. En mocht ik ooit alleen komen te staan, dan zit ik hier goed.” Het sociale karakter in Wolder is Els al regelmatig opgevallen als ze met haar dochter een wandeling maakt in haar toekomstige woonomgeving. “De mensen groeten je hier allemaal of maken een praatje. Dat herken ik van mijn tijd in Eijsden. Voor mij voelt het daardoor als opnieuw thuiskomen.”

In het groen
Hun auto gaat straks de deur uit. “Ik gebruik ‘m amper en straks kunnen we gebruik maken van de elektrische deelauto. Ideaal.” Bij het Hof van Assisi zit ook een zusterspost van zorgbemiddeling Pallium Portam en zijn er toekomstplannen om tegenover de locatie Cour Franciscus te realiseren. Een herberg met herstelzorgfaciliteiten, een eetgelegenheid en zorgatelier. “Wat wil je nog meer? We hebben straks een ruim balkon en ons appartement ligt aan de kant van Winterslag, met uitzicht op het groen. Dat is voor mijn man straks lekker rustig.”

 

Vragen over de woningen van Hof van Assisi? Neem dan contact op met MVGM Zorgvastgoed: verhuur.nieuwbouw@mvgm.nl of bel met 088 – 432 47 80 (optie 1). Ook voor informatie over open huis.Lees ook