Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 30 januari 2021

Hoeveel vogels bezoeken uw tuin of balkon? Nationale vogeltelling mateloos populair

In deze dagen van heel veel thuis zijn en rummikub, scrabble, puzzels en jokeren tot de belangrijkste vrijetijdsbestedingen geteld mogen worden, staat dit weekend een niet te versmaden alternatief op de agenda. Tienduizenden gezinnen zitten dit weekend voor de tuin- of balkondeuren. De Nationale Tuinvogeltelling was al een populaire bezigheid; door de corona lockdown is vogels kijken en tellen in het laatste weekend van januari 2021 verworden tot het belangrijkste evenement. Doet u ook mee? En zo ja, wat is uw favoriete vogel in de tuin of op balkon.

Was het vandaag in onze contreien een grote en lange natte bedoening, morgen lijkt ook voor Maastricht en omgeving vogeltellen een nuttige verpozing te zijn in een aangename setting. Het tellen van vogels is overigens een bezigheid van belang. De landelijke Vogelbescherming gebruikt de resultaten om een beeld te krijgen van de nationale vogelstand. Samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland wordt aan de hand van de verkregen gegevens beleid uitgestippeld. Beleid om de vogels niet alleen in de natuur maar ook in steden zoveel mogelijk levensruimte te bieden.

Vogels spotten en in dit weekend ook nog eens tellen is echt niet alleen een bezigheid is voor de ‘klassieke natuurliefhebber’ maar net zo goed voor de leek. Het vooroordeel dat turen naar vogels vooral een bezigheid is van ‘het geiten-wollen-sokken-type’ verdwijnt als sneeuw voor de zon door het gewoon een keer te doen. 

Dat weet ook uw stadschroniqueur Laurens Bouvrie. “Kijken naar vogels, ben ik in de loop der jaren achter gekomen, is een fascinerende bezigheid. En dat geldt niet alleen in de natuur, aan zee of in buitengebieden van de stad. Ook in je eigen tuin of die van anderen word je gegrepen door het dagelijkse bezoek van tal van vogelsoorten. Vooral daar waar ze voeding vinden is het een komen en gaan. En eenmaal je laven aan die taferelen maakt je spontaan tot een vogelliefhebber, misschien zelfs spotter.” 

Het voeren van vogels is overigens altijd goed. Dat weet CNME stadsecoloog Peter Alblas. “Het is een misvatting dat vogels lui of te veel voer krijgen door tuinen die volhangen met voedselzakjes of bordjes met daarop voer. Volwassen vogels gebruiken dat voer om zelf van te eten om zo energie over te houden ‘natuurvoedsel’ te foerageren voor de jongere vogels. Dus wie nu ‘bijvoedert’ hoeft daar in het voorjaar niet mee te stoppen.” Dat is goed nieuws voor iedere vogelliefhebber. Want voer in je tuin betekent vrijwel altijd vast bezoek van koolmezen, mussen, merels en pimpelmezen. Heb je mazzel weten ook roodborstjes en de grote bonte specht je te vinden. En de eksters en duiven of kraaien. Die zijn bij ons mensen wellicht iets minder populair. Maar ook zij horen bij het vogelcircus van honderduizenden tuinen in het hele land.

Schroom niet uw mooiste ‘fotovogelvangst’ naar ons door te sturen. Succes met tellen.

 

 Lees ook