Frederique Pronk
TIM-verslaggever 3 december 2020

Hoera, een feestbos in Maastricht

De leerlingen van De Vlinderboom werken stevig door op deze donderdagmorgen. De scheppen gaan enthousiast de grond in voor het derde minibos van Maastricht. Het derde bosje van Maastricht, maar tegelijk het 100e Tiny Forest in Nederland.  Twee jongetjes vertellen trots: “Dit is het tiende boompje die we nu planten en we gaan vlug door, want we willen er nog meer planten.” Tamara, een Indiaas meisje dat sinds kort in Maastricht woont en in groep drie zit, plant deze dag de eerste boom. Dat Tamara dit mag doen, maakt dit moment extra speciaal, omdat het concept bedacht is door een Indiase ingenieur.

Samen leren in de buitenlucht

In India is een Tiny Forest bedacht om zo de droogte tegen te gaan, waar ze daar veel mee te maken hebben. “In Nederland hebben we er nog een sociaal en educatief stuk aan toegevoegd”, vertelt Noï Boesten, de projectleider van het IVN. “De meeste kinderen hebben weinig kennis van natuur. Via deze minibosjes ter grootte van een tennisveld proberen we deze kennis te herstellen. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit, verbetert het de luchtkwaliteit en gaat het hittestress tegen.” Ook heeft een bos een positief effect op de gezondheid. Je kunt het zien als een leslokaal, maar dan buiten.

Een TinyForest én een Eco-School vlag

Een dag later is IKC Geluksvogel aan de beurt met een vierde Tiny Forest in Maastricht. De school viert ook het behalen van hun verdiende prijs als Eco-School. Het Eco team, dat bestaat uit een aantal leerlingen van diverse leeftijden, heeft de eer de vlag omhoog te hijsen. Alle groepen komen deze dag aan bod en iedereen mag zijn eigen boom planten. Deze krijgt een label met naam, waardoor alle leerlingen later nog weten welke boom ze ooit geplant hebben. De kinderen zijn enorm trots op het resultaat en dat blijkt wel uit de bezichtigingen die later die dag plaatsvinden. Ouders komen massaal kijken naar de prestaties van hun kinderen.

Ieder Tiny Forest is uniek

Elk ontwerp is heel anders en wordt met de leerlingen van de school samen gemaakt. Hierdoor krijgt ieder bosje zijn eigen uitstraling en naam. Zo heet het Tiny Forest in Heer het Vlinderbos en ziet het er van bovenaf uit als een vlinder. Die in Limmel heet EcoLiNa. De kinderen wilden in hun naam de wijken Limmel en Nazareth samenbrengen. Meer lezen over Tiny Forests? Check dan de website van IVN.

 

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.


Lees ook