Algemene redactie
26 maart 2020

De corona hulpdiensten staan voor je klaar!

Deze coronacrisis is voor veel mensen een moeilijke en spannende tijd. Heb je hulp nodig? Bijvoorbeeld bij het doen van je boodschappen, het uitlaten van de hond of een klusje in huis? Of mis je iemand om een praatje mee te maken? De corona hulpdiensten staan voor je klaar! Ga naar het Steunpunt Corona op www.gemeentemaastricht.nl of bel 043-3504040. Of kijk in het overzicht hieronder met wie je nog meer contact kunt opnemen. Maar je kunt natuurlijk ook iets voor een ander betekenen in deze crisistijd. Wil je weten hoe? Kijk dan onderaan deze pagina.

SNEL NAAR:

HULP NODIG?

Praktisch

Je kunt zelf de deur niet uit en hebt wel boodschappen nodig, medicijnen of je hond moet uitgelaten worden. Wie helpt?

Rode Kruis Maastricht

Rode Kruis Maastricht staat voor je klaar voor vragen voor hulp bij boodschappen doen en medicijnen halen.
Contact: bel 043 321 51 11 of info@rodekruism3.nl of ga naar www.rodekruis.nl/maastricht 

Crew against Corona

De studenten van Crew Against Corona zetten zich de komende tijd belangeloos in om met name kwetsbare groepen te helpen. Dat kan op allerlei manieren: van de hond uitlaten tot het opvangen van de kinderen.
Contact: Bel naar 06-27 34 80 29, 06-23 45 80 68 en 06-47 58 79 05. Of stuur een mail naar crewagainstcorona@gmail.com.

Hulp van studenten

Ook deze studenten bieden gratis hun hulp aan kwetsbare mensen en ouderen.
Contact: bel naar 0049 15 229 22 42 62 of 06 – 55 94 54 64. Of stuur een mail naar boodschappen2020@outlook.com.

Juupu en Jumbo werken samen

Juupu verdeelt samen met Jumbo eten in Maastricht.
Contact: info@juupu.nl of ga naar juupu.nl

Trajekt helpt en helpt je helpen

Trajekt staat voor je klaar als je hulp kunt gebruiken.
Meer info: www.trajekt.nl

De Whapp van Wehelpen

Wehelpen verbindt buurtgenoten rondom vraag en aanbod, zeker in deze moeilijke tijd. Hulp nodig? Maak een account aan en bekijk direct het aanbod van buurtgenoten. Of plaats je vraag op de website zodat anderen daarop kunnen reageren.
Meer info: ga naar www.wehelpen.nl of download de app Whapp in jouw store www.whapp.nl

Helpelkaar.nu: platform voor hulpvragen en hulpaanbod

Het platform is gecreëerd voor mensen die hulp nodig hebben én voor mensen die hulp willen aanbieden. Vrijwillig, gratis en vanuit sociale betrokkenheid. Hulp vragen of aanbieden kan hier snel en eenvoudig. Vanaf de computer en smartphone. Zonder in te loggen, maar wel met aandacht voor veiligheid en privacy.
Meer info: helpelkaar.nu

Veiligheid

Vermoed je huiselijk geweld/kindermishandeling?

Je zorgen maken om een kind, volwassene of ouder is niet fijn. Helemaal niet als die zorgen gaan over huiselijk geweld. Maar juist jij kunt iets doen. Ook als je twijfelt. Kijk naar de signalen waar je op kunt letten, praat erover en vraag om hulp.
Contact: 0800 20 00 of ga naar ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Ouders en kinderen

Hulp, steun en tips voor ouders en opvoeders, kinderen en jongeren

CJG043 heeft verschillende artikelen geschreven met tips en informatie voor ouders en opvoeders in tijden van deze coronacrisis. Je vindt ze op hun website. Ook vind je daar een overzicht van lokale steun- en hulpaanbieders speciaal voor ouders, kinderen en jongeren.
Meer info: www.cjg043.nl/corona/  

Hulplijn #Goedverbonden van Stichting Kinderleven Maastricht

Oplopende spanningen in het gezin nu iedereen 24 uur op elkaars lip zit? Dreigt het te escaleren?  Vanaf nu kun je de noodlijn #goedverbonden bellen om stoom af te blazen of hulp te zoeken. Deze hulplijn met telefoonnummer: 085-864 01 64 is door Stichting Kinderleven in Maastricht opgezet om een luisterend oor te bieden aan gezinnen waar de stress hoog oploopt, nu de coronacrisis velen aan huis kluistert. De noodhulplijn #goedverbonden wordt volledig bemand door gekwalificeerde professionals, die op vrijwillige basis meewerken. Op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur kun je bellen, maar ook kinderen kunnen er terecht. Voor elk gesprek wordt maximaal een halfuur ingepland.
Meer info: https://www.stichtingkinderleven.nl/

Kinderombudsvrouw – uitleg over coronavirus voor kinderen en ouders

Actuele informatie en uitleg over het coronavirus voor kinderen en hun ouders of verzorgers van de Kinderombudsvrouw.

Informatie en antwoorden op veelgestelde vragen voor kinderen en jongeren van NJI

Informatie en antwoorden op veelgestelde vragen voor kinderen en jongeren van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI).

In contact/sociaal/verbinden

Sociale Teams Maastricht

Gewoon een praatje. Omdat je je soms toch wel alleen voelt. Of hulp nodig hebt. Bij de Sociale Teams zit er altijd, ook in het weekend, iemand voor je klaar. Bel het Steunpunt Corona via 04303504040 en kies voor optie 4.
Meer info: https://www.gemeentemaastricht.nl/zorg-en-wmo/sociaal-team

Zomaar een praatje met medewerkers van het Maastricht Visitor Center

Ben je in deze tijd eenzaam of wil je graag je zorgen delen? De medewerkers van het Maastricht Visitor Center staan elke dag tussen 13.00 en 17.00 uur paraat om te praten met alle Maastrichtenaren die daar behoefte aan hebben.
Contact: bel naar 043 325 21 21.

Rode Kruis Maastricht biedt luisterend oor

Rode Kruis Maastricht staat voor je klaar voor een praatje.
Contact: bel 043 321 51 11 of info@rodekruism3.nl of ga naar www.rodekruis.nl/maastricht 

Serve the city verbindt

Met een klein gebaar maak je een groot verschil. Daarom organiseert Serve the city verschillende acties om inwoners van Maastricht in tijden van coronacrisis in het zonnetje te zetten. Denk aan verrassingspakketten brengen naar kinderen in crisishulp. Of samen met verstandelijk beperkte mensen buiten in het zonnetje bewegen. Alles onder het motto: wie kan wel wat vriendelijkheid gebruiken? Alles gebeurt uiteraard conform de RIVM-maatregelen.
Meer info: www.stcmaastricht.nl/coronahulp

Een online prikbord om mensen met elkaar in contact te brengen

Vooral in deze tijd zijn er veel gewone mensen die een handje extra kunnen gebruiken. Gelukkig zijn er meer mensen die bereid zijn dat handje te geven. Het prikbord gewoonmensen.nl brengt vraag en aanbod samen. Samen helpen we elkaar, doe je mee?
Meer info: www.gewoonmensen.nl

Begeleiding bij levensvragen

Levensvragen raken de betekenis van het bestaan, de zin van het leven. Het zijn vragen die kunnen opspelen als iemand te maken krijgt met een ingrijpende gebeurtenis in het leven. Wil je erover praten? Dan kun je terecht bij het crisiscentrum voor levensvragen via het telefoonnummer 088 459 81 10.
Meer info: www.palliatievezorglimburg.nl

Een praatje met iemand van Buurtbemiddeling

Je kunt Buurtbemiddeling Maastricht bereiken via info@buurtbemiddeling-maastricht.nl of 06 52 65 16 47.
Meer info: www.buurtbemiddeling-maastricht.nl

Online en digitale hulp

Eerste hulp bij internet, videobellen en iPad voor ouderen

Hulp nodig met de pc, iPad, met videobellen of internetproblemen? Ouderenfonds en VodafoneZiggo en Samsung staan voor je klaar.  Je kunt bellen met al je online en digitale vragen tijdens kantooruren via 088 344 20 00.

Overigen

Hulp voor mantelzorgers

In coronacrisistijd is het een uitdaging om mantelzorger te zijn. Het Steunpunt Mantelzorg Zuid blijft voor je klaarstaan, misschien niet fysiek, maar wel telefonisch en digitaal.
Meer info: www.mantelzorgzuid.nl

Hulp aan statushouders/vluchtelingen

De dienstverlening van VuchtelingenWerk gaat ook tijdens de coronacrisis door. Statushouders kunnen in deze onrustige periode op steun blijven rekenen. VluchtelingenWerk blijft dringende vragen behandelen.
Contact: +31 6 120 72 927 of ga naar www.vluchtelingenwerk.nl

Financieel

Pasopjegeld.nl voor tips en advies bij geldzorgen door corona

Hoe houd je in deze tijd je geldzaken gezond? Heb je daar zorgen of vragen over, dan kan de informatie van Pasopjegeld helpen. Op www.pasopjegeld.nl/corona staan tips en advies om eventuele geldzorgen in deze tijd de baas te blijven. Ook vind je er informatie over organisaties die verder kunnen helpen.

Geldvragen of geldzorgen? Wacht niet te lang en kom in actie.
Kijk op www.pasopjegeld.nl/corona. Je staat er niet alleen voor.

Tips van Nibud als je opeens geen of minder inkomen hebt

De coronacrisis kan voor veel onzekerheid zorgen, bijvoorbeeld over je geldzaken. Heb je plotseling geen of minder inkomen door de coronacrisis? In de speciale Geldkrant Minder inkomen van Nibud krijg je tips, adviezen en meer.
Meer info: www.nibud.nl

For internationals

MIVOC-20: stay in touch – online community for internationals

Join the Maastricht International Virtual Online Community for 2020. MIVOC-20 is joint initiative from Maastricht University, News in English – RTV Maastricht and Expat Centre Maastricht Region. We are pleased to welcome you as a member of this platform and help you stay in touch with other internationals during these times of social distancing caused by the Coronavirus.
More information/join: mivoc-20.slack.com

HULP BIEDEN?

Zorg

Help onze helden

Helponzehelden.nl verbindt vrijwilligers aan (cruciale) organisaties die problemen ondervinden van het Coronavirus.
Meer info: www.helponzehelden.nl

Gezocht: hulpkrachten voor de ouderenzorg

De werkdruk in de ouderenzorg in verpleeghuizen en in de thuiszorg is hoog. En alle hulp is welkom. Meld je daarom aan als vrijwillige hulpkracht. De Academische werkplaats ouderenzorg Zuid-Limburg (AWOZ) zorgt er dan voor dat jouw gegevens bij de zorginstellingen terechtkomen. Zij nemen als dat nodig is contact met je op om beroep te doen op je hulp. Als de coronacrisis voorbij is worden je gegevens ook weer verwijderd uit de database.
Meer info: www.academischewerkplaatsouderenzorg.nl

Maak het verschil bij MUMC+

Het academisch ziekenhuis zoekt extra ondersteunend personeel. Mensen die de schouders eronder willen zetten. Het is geen vrijwilligerswerk. Aanmelden kan online via de website van MUMC+.

Praktisch

Je wilt helpen boodschappen te doen, de hond uit te laten of medicijnen op te halen. Laat op 1 van onderstaande platforms je gegevens achter en bied je hulp aan:

Helpelkaar.nu: platform voor hulpvragen en hulpaanbod

Het platform is gecreëerd voor mensen die hulp nodig hebben én voor mensen die hulp willen aanbieden. Vrijwillig, gratis en vanuit sociale betrokkenheid. Hulp vragen of aanbieden kan hier snel en eenvoudig. Vanaf de computer en smartphone. Zonder in te loggen, maar wel met aandacht voor veiligheid en privacy.
Meer info: helpelkaar.nu

Whapp van Wehelpen

Wehelpen verbindt buurtgenoten rondom vraag en aanbod, zeker in deze moeilijke tijd. Wil jij er zijn voor buurtgenoten? Maak jouw hulpaanbod met trefwoorden zichtbaar op wehelpen. Een duidelijk profiel met een foto en korte tekst is ook belangrijk.
Meer info: ga naar www.wehelpen.nl of download de app Whapp in jouw store.

Een online prikbord om mensen met elkaar in contact te brengen

Vooral in deze tijd zijn er veel gewone mensen die een handje extra kunnen gebruiken. Gelukkig zijn er meer mensen die bereid zijn dat handje te geven. Het prikbord gewoonmensen.nl brengt vraag en aanbod samen. Samen helpen we elkaar, doe je mee?
Meer info: www.gewoonmensen.nl

In contact/verbinden/sociaal

Trajekt helpt en helpt je helpen

Trajekt geeft tips en handvatten om elkaar en buurtgenoten te helpen.
Meer info: www.trajekt.nl

Financieel

Financiële hulp als jij je kwetsbare buren helpt

Voor (groepjes) bewoners die kwetsbare buurtgenoten willen helpen en hierbij wat financiële ondersteuning nodig hebben. Soms kost die hulp geld. Denk aan initiatieven die eenzaamheid bestrijden of dak- en thuislozen in de buurt helpen opvangen. Via de site kun je aangeven wat je van plan bent, voor wie en wat je nodig hebt. Per aanvraag heeft kleinecoronahulp.nl een maximale bijdrage van 2.500 euro beschikbaar.
Meer info: www.kleinecoronahulp.nl

For internationals

MIVOC-20: stay in touch – online community for internationals

Join the Maastricht International Virtual Online Community for 2020. MIVOC-20 is joint initiative from Maastricht University, News in English – RTV Maastricht and Expat Centre Maastricht Region. We are pleased to welcome you as a member of this platform and help you stay in touch with other internationals during these times of social distancing caused by the Coronavirus.
More information/join: mivoc-20.slack.comLees ook