Hoe expatvriendelijk is Maastricht?

op 9 augustus 2018 door Karin Somers TIM-verslaggever

In Zuid-Limburg wonen 15.000 expats. 85% hiervan woont in Maastricht. Wat vinden zij van de stad? En hoe expatvriendelijk is de Maastrichtenaar eigenlijk? We gingen in gesprek met Joana Pessanha uit Portugal en Mueid Al Raee uit Oman.

Hoe zijn jullie in Maastricht terecht gekomen?

Joana woont samen met haar partner en zoontje in het centrum. In december komt daar nog een kleintje bij. Het gezin woonde al op verschillende plekken op de wereld, maar toen Joana’s man werk bij de Universiteit Maastricht vond, verhuisden ze naar Nederland. “Wat mij opvalt is dat het hier gemakkelijk is om een eigen bedrijf te starten.” Vanuit thuis is Joana dan ook haar eigen grafisch ontwerpbureau begonnen. Mueid was op zoek naar een plek voor promotieonderzoek. “Ik zag dat UNU-Merit een onderzoekplek had in mijn vakgebied. Ze staan in de top drie van universiteiten, dus dat sprak me wel aan. Maar heel eerlijk: als ik hier niet in 2010 een tijdje had gewoond, weet ik niet of ik voor Maastricht had gekozen. Voor die tijd kende ik de stad niet. Door mijn studie aan de Maastricht School of Management veranderde dit.” Samen met zijn vriendin verhuisde Mueid bijna drie jaar geleden naar Céramique.

Hebben jullie veel contact met Maastrichtenaren?

“Ik ben bevriend met één Maastrichtenaar”, vertelt Mueid. “Ik ontmoette hem tijdens een feestje en hij organiseert regelmatig een internationaal diner. Mijn vriendin en ik zijn echte foodies, dus dat is altijd erg gezellig!” Joana heeft vooral internationale vrienden. “Door mijn gezin heb ik weinig tijd, maar ik denk dat de taal ook meespeelt. Hoewel de meeste Maastrichtenaren goed Engels spreken, is het toch gemakkelijker om contact te krijgen als je Nederlands praat. Zeker als je kinderen hebt. Ik wil daarom straks, voordat de baby er is, Nederlandse les weer oppakken.” Mueid vult aan: “Mijn buurman spreekt geen Engels en ik geen Nederlands. Afgelopen winter ging ik zonder muts naar buiten. Toen wenkte hij me naar binnen en bood me een van zijn petten aan die ik mocht houden. Dat ging met handen en voeten, maar was wel ontzettend lief van hem. Ik moet hem toch eens voor een kopje koffie uitnodigen.”

De afgelopen maanden gaat burgemeester Annemarie Penn-te Strake in estafettevorm op bezoek bij inwoners van Maastricht. Zo ook bij Joana en Mueid.

Jullie hebben met de burgemeester gesproken. Hoe was dat?

“Dat was heel bijzonder!” zegt Joana direct. “Een vrouw in de politiek, dat vind ik sowieso belangrijk. En ze kwam bij mij thuis, dan ben je op gelijke voet.” De twee spraken over persoonlijke zaken. “Ze vroeg hoe het was om als nieuwkomer in Maastricht te wonen. Expats zijn wat haar betreft belangrijk voor de stad. Ik woonde toen net één jaar hier en voelde me hierdoor meteen welkom. Dankzij het gesprek dacht ik: ‘dit moet wel een goeie plek zijn om te wonen’.” Mueid noemt burgemeester Penn-te Strake aardig en bescheiden. “Ze is erg begaan met mensen die in armoede leven en achter blijven bij de rest van de samenleving. Mijn vriendin doet onderzoek naar ongelijkheid. De burgemeester was meteen geïnteresseerd en wilde haar contactgegevens.”

Waar kunnen jullie terecht met al jullie vragen?

Petra Muijrers van het Holland Expat Center South schuift aan bij het gesprek. Samen met het Grensinformatiepunt (GIP) Maastricht, het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) en Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) vormen zij het MIC: Maastricht International Centre. “We zitten sinds 2016 in Centre Céramique en zijn enorm gegroeid. Je kunt ons zien als hét expertisecentrum voor mensen die wonen en werken over de grens. We organiseren regelmatig inhoudelijke sessies over bijvoorbeeld het kopen van een huis of het starten van een eigen bedrijf.” Joana en Mueid roemen met name de Let’s Catch Up-sessies. Events waarbij mensen met elkaar in contact komen én met de cultuur in Maastricht. Petra: “Deze zijn ook toegankelijk voor de andere inwoners van Maastricht. Op die manier kunnen expats en localselkaar echt ontmoeten.”

Meer informatie over het Expat Center South en de Let’s Cath Up-sessies lees je hier.