Hans Moleman
TIM-verslaggever 13 juni 2020

Historisch Centrum Limburg verzamelt herinneringen aan coronatijd

Weet je nog, die coronatijd? Mondkapjes, gehamster van toiletpapier, thuiswerk en -onderwijs, drukke milieustations, kinderen niet naar school. Die stille straten, de tragedie in de rusthuizen. Zo zullen we wellicht ooit terugdenken aan de magere maanden van voorjaar 2020. Het stadsarchief van Maastricht, onderdeel van het Historisch Centrum Limburg, verzamelt nu herinneringen aan dit gedenkwaardige tijdperk.

Het pamflet dat in maart spontaan bij de Jumbo aan de Voltastraat in Wittevrouwenveld werd opgehangen is een mooi voorbeeld van wat het stadsarchief van Maastricht graag binnen ziet komen.´Zorg voor elkaar&Stop met hamsteren´ staat er op de tekening, die het werk is van een betrokken buurtbewoner.

Bang

Het was een treffende oproep in de eerste weken van de coronatijd. Sommige schappen in de supermarkt raakten opeens leeg, omdat mensen het bange idee kregen dat er tekorten konden ontstaan aan zaken als wc-papier, blikgroente en paracetamol. Na een paar weken waren de angst en het gehamster weer voorbij.

Het Maastrichter stadsarchief, dat onderdeel is van het Historisch Centrum Limburg aan de Sint Pieterstraat, wil zoveel mogelijk verhalen, foto´s en andere zaken van burgers, bedrijven en instellingen verzamelen die een indruk geven van hoe het er in coronatijd aan toe ging.

Leeg

¨We willen het dagelijks leven laten ziet¨, zegt Ingmar Koch van het Historisch Centrum. Inmiddels zijn er al tientallen herinneringen binnen, met veel beeld van een leeg Maastricht en rijen voor winkels. Veel buitenwereld, kortom.

¨We zouden nog wel meer indrukken willen hebben van bij mensen thuis. Hoe het in de binnenwereld gaat. In de huiskamer, in de tuin, op het balkon¨, meldt Koch.

Dagboek

Enkele mooie voorbeelden daarvan zijn al vastgelegd aan de Sint Pietersstraat. Zoals het ´Corona-jeugdjournaal’ dat de jonge Limburgers Pip, Teun en Kobus maakten. En de blogs van Saskia Boer over wat de coronamaatregelen betekenen voor iemand die doof of slechthorend is.

¨Misschien is er ook wel iemand van in de tachtig die een dagboek bijhoudt. Dat zouden we ook graag hebben. En krantjes van verenigingen van eigenaren van appartementen, dat soort dingen¨.

Geschiedvorsing

Het Historisch Centrum Limburg heeft ook alle gemeenten gevraagd de officiele stukken van de coronatijd te bewaren.

Het centrum zelf had natuurlijk ook te maken met de maatregelen tegen het virus. De studiezaal in de binnenstad van Maastricht werd gesloten, bijna alle medewerkers gingen werken vanuit huis. Het onderstreepte nog eens het besef dat er een historische tijd was aangebroken, met extra werk aan de winkel voor geschiedvorsers.

Oproep

Daarom wordt vanuit Maastricht samen met andere archieven in Nederland nu gewerkt aan een grote ´corona-verzameling´, die straks de herinnering kan vormen van latere generaties.

´De meeste mensen zullen zich deze periode waarschijnlijk nog lang heugen: de sluiting van horeca, scholen, musea en theaters, de stille straten en het thuiswerken en thuis les krijgen. Maar ook het niet naleven van de maatregelen enerzijds, en de sociale initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen anderzijds´, aldus het stadsarchief in de oproep om herinneringen in te sturen.

Wat en waar

Waar is het Historisch Centrum Limburg naar op zoek? Naar alles dat iets zegt over de invloed van het coronavirus op het (dagelijks) leven. Je kunt hierbij denken aan:

-Foto’s van het leven in Limburg in tijden van het coronavirus: op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties.

-Flyers en posters, met mededelingen over coronamaatregelen e.d. (die kun je uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn).

-Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.

-Kaartjes of tekeningen die je met betrekking tot de crisissituatie hebt ontvangen.

-Digitale berichten op WhatsApp of sociale media (moeilijk digitaal vast te leggen, maar het archief overlegt graag over mogelijkheden).

-Linkjes zijn welkom, printscreens ook.

Geen knipsels

Let op: het gaat om plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D). Kopieën van foto’s of documenten worden niet gezocht, krantenknipsels evenmin.

Digitaal materiaal insturen kan via een formulier op de website www.rhcl.nl, en brieven/pakketten kunnen worden verzonden naar Sint Pieterstraat 7, 6211 JM Maastricht. Wie liever zelf een klein archiefje bijhoudt om later, na de crisisperiode, te bezorgen, kan zijn of haar contactgegevens alvast via coronaarchief@rhcl.nl doorgeven.

Lezen en kijken

-De blogs van Saskia Boer over de gevolgen van de coronamaatregelen als je doof of slechthorend bent zijn te lezen op: https://saskiaboer.auteursblog.nl/

-Wie het Corona-jeugdjournaal van Pip, Teun en Kobus wil bekijken: https://vimeo.com/402337181`<https://vimeo.com/402337181%60>

—-Lees ook