Hans Moleman
TIM-verslaggever 22 juni 2019

Hispanofiel Maastricht viert de zomer met mega-paella

Spaans Maastricht vierde vrijdag het begin van de zomer met een nieuwe Tuna en traditionele paella. Het feestje was de kroon op het werk van de Circulo Cervantes, vereniging voor liefhebbers van alles wat Spaans en Latijns-Amerikaans is.

Hoe Hispanofiel kan het worden in Maastricht? Tel maar op: een zonovergoten terras, een dampende pan vol arroz bomba, saffraan, verse rozemarijn, witte bonen, kip en konijn, een Tuna die vol overgave zingt van corazon en cielito lindo -en als klap op de vuurpijl een echte hittegolf op komst.

De Circulo Cervantes had vrijdagavond de perfecte mise en scene voor zijn cena. Deze grote maaltijd is traditioneel het slot van het seizoen van deze Maastrichtse vereniging van liefhebbers van de taal, cultuur en geschiedenis van Spanje en Spaans-Amerika. Het terras van kinderboerderij Daalhoeve was vol ambiance, met een aangenaam gemengd Maastrichts-Spaans gezelschap dat zich de tapas en wijn liet smaken.

Wervelwind

Grote verrassing, naast de machtige Valenciaanse paella van Yolanda- zelf een jonge Valenciaanse met een Maastrichtse echtgenoot en twee tweetalige kinderen- was de Tuna Novata Femenina, die als een wervelwind het terras opkwam.

Een Tuna is de Spaanse variant van een dweilorkest. De groep die op de Daalhoeve optrad bleek een bijzonder gezelschap: een tiental studentes, meest Spaanstalig, van de Maastrichtse universiteit en University College Maastricht. Ze vonden elkaar vorig najaar in de lol in Spaanse zang en gitaalspel, en doopten zich Tuna Novata Femenina de Maastricht -de Maastrichter Vrouwelijke Nieuweling Tuna.

Aubade

Opmerkelijk: Annemiek, die de groep oprichtte, is zelf niet eens Spaanstalig -ze is een Congolees-Nederlandse die Europese Studies doet. Ze werd vorig jaar geinspireerd door de welbekende Tuna Universitaria de Maastricht, een sinds 1992 bestaand muziekgezelschap dat geheel uit mannelijke studenten bestaat. In september begon ze met vriendinnen een eigen Tuna – en met het optreden bij de Circulo Cervantes lieten de universitaire meiden zien dat ze klaar zijn voor het grote werk.

Jan Joosten, de presidente van Circulo Cervantes Maastricht, kreeg aan het slot van de maaltijd zelfs een aubade, die hem glimlachend deed blozen. Ook Edith de Ley, die veel werk verzette om de cena tot in de puntjes te regelen, genoot van de nieuwe Tuna, samen met haar Spaans-Maastrichtse dochter en kleindochter, die volop meedansten en -zongen.

Franco

De Circulo heeft overigens meer in petto dan zang, dans en paella. Cultuur en geschiedenis kwamen dit voorjaar aan bod via een lezing over de moderne architectuur in Spanje, en vorige maand werd de staat van de mensenrechten op het Iberisch schiereiland onder de loep genomen.

Rosa Sanchez Salgado, universitair docent bij de vakgroep Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, kwam in Maastricht vertellen over voor buitenstaanders vaak verborgen problemen in de Spaanse samenleving. Die hebben te maken hebben met de manier waarop na de dood van dictator Franco de Spaanse democratie moeizaam vorm heeft gekregen.

Gevoelig

Daarbij spelen ook de spanningen rond een Catalaans streven naar onafhankelijkheid van de centrale regering in Madrid. Het is een gevoelig onderwerp, ook voor sommige Spaanse Maastrichtenaren: twee toehoorders van de lezing van Salgado verlieten bozig voortijdig de lezingzaal.

De Círculo Cervantes heeft al een lange geschiedenis in Maastricht. De vereniging viert in 2023 het 70-jarig bestaan: ze zag begin jaren 50 van de vorige eeuw het leven onder de naam “Asociación Hispanoamericana de Maastricht”. Het was de achtste hispanofiele vereniging in Nederland. Tegenwoordig zijn er in Nederland en Vlaanderen een twaalftal van zulke verenigingen. Ze organiseren regelmatig een Spaanse dag of ‘Jornada Hispánica’.

Meer weten: www.circulocervantes.nl

 Lees ook