Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 31 januari 2020

Het water van de Jeker net zo laag als in het liedje ‘Iech höb gewach’

De Jeker heeft de afgelopen twee weken vanaf Waterpoort De Reek tot aan het sluisje ‘achter de Molenhof’ zo goed als droog gestaan. Het riviertje neemt jaarlijks vanuit België flink wat hoeveelheden slib mee. Waterschap Limburg heeft om de zoveel jaren de taak om de overtollige ‘modder’ weg te halen. Dat is een meer dan aardige job waarbij de hulp van graafmachines onontbeerlijk zijn.

Rond de 1.000 kuub slib graaft Waterschap Limburg (voorheen Roer en Overmaas) dezer dagen weg langs het zuidelijke deel van de Tweede Omwalling van Maastricht. De Jeker bij Waterpoort De Reek (in 1465 voor het eerst genoemd) wordt ‘opgesplitst’ in een stroom door en onder het Jekerkwartier en aan de grachtenkant van de omwalling. Vanaf die plek heeft het Waterschap Limburg de stroming langs de walmuur voor de werkzaamheden een kleine twee weken drooggelegd.

Voor de regelmatige passanten van dit deel van de Jeker blijft het iedere dag een merkwaardig verschijnsel, die droge Jeker. Wellicht dat menigeen – bij het zien van die waterloze Jeker – niet kon nalaten het liedje Iech höb Gewach (Iech wow miech verdrinke, meh iech kós neet zinke. ’t Water vaan de Jeker waor toen väöls te liegin het verdergaan te zingen. Voor de liefhebbers:  achter deze link vindt u een prachtige vertolking van dat lied gezongen en gespeeld in 1963 door accordeonist en zanger Theo Menten. 

Na dit zijweggetje, waar de Jeker er zo veel van heeft, terug naar de werkzaamheden. Het water dat normaal verdeeld wordt tussen de twee stromen moest de afgelopen dagen onder de Reek door zijn weg vinden via ‘het Conservatorium’ en onder ‘Achter de Molens’; dan vervolgt het riviertje ondergronds haar weg richting Pieterstraat en langs de Bisschopsmolen om zo uit te komen bij de Pater Vincktoren; om zo vervolgens bij het Pesthuys haar weg naar de Maas te vinden. Woordvoerder Kevin Heuts van Waterschap Limburg noemde dat eerder bij 1Limburg een ‘aardige klus’.  De stroom die normaal langs de walmuur haar weg naar de Maas vindt is volgens Heuts goed voor drie- tot vierduizend kuub water per seconde!.

 

 Lees ook