Het thuisgevoel van De Heeg? ’t Heegeneerke natuurlijk!

op 2 augustus 2018 door Karin Somers TIM-verslaggever

Een doordeweekse middag. Bij De Huiskamer van De Heeg is het goed vertoeven. Aan de nieuwe terrastafels zitten enkele van de in totaal 15 vrijwilligers. Lekker in de zon, met een kopje koffie. “De Heeg is gelukkig in beweging de laatste tijd”, zegt Rob Claessen. Hoe? Dat vertelt hij graag aan Thuis in Maastricht.

Verhuizen
Zelf stelt Rob zich lachend voor als ‘een van die twee gekke van ’t Heegeneerke’. Samen met Marc Claessen – ‘die andere gek’ – en enkele enthousiaste vrijwilligers runt hij de huiskamer, een ruimte in Buurtcentrum De Boeckel. “We barsten eigenlijk uit onze voegen”, vertelt Rob. “We hebben meer ruimte nodig voor onze spullen. Deze tafels en stoelen kunnen we in de winter wel elders stallen, maar voor de rest hebben we een extra plek nodig. Een kast is niet voldoende.” Met dat probleem ging ’t Heegeneerke in gesprek met de gemeente. De sportkantine in De Heeg leek goede een oplossing, maar na maanden vergaderen bleek dit toch geen optie. “We kregen enkele weken geleden bericht dat het niet door ging. Erg jammer”, zegt Marc. Inmiddels is wel de handtekening gezet onder een overeenkomst tussen ’t Heegeneerke en Trajekt. Voorlopig blijft de huiskamer in De Boeckel. “Dat was voor ons toch ook een reden om te proosten”, vertelt Rob. “We kunnen onafhankelijk van Trajekt verder met waar we mee bezig waren.”

Burgerparticipatie in de praktijk
En nu? Rob: “We blijven dromen. Misschien kunnen we over een tijdje ruilen met een ander pand of kunnen we in een ruimte boven de huisartsenpraktijk aan De Roserije. Inmiddels zijn we in gesprek met de wijkbeheerder en binnenkort komt wethouder Vivianne Heijnen op bezoek. De gemeente is blij met ons, dus ik ben wel positief.” ’t Heegeneerke is namelijk niet zomaar een koffieruimte. “Mensen komen hier met hun vragen. Of het nou gaat over Omnibuzz of een scootmobiel. Wij helpen ze verder. Als je het hebt over burgerparticipatie: hier gebeurt dat. En dan is onafhankelijkheid erg belangrijk.” Ondertussen loopt een ouder stelletje langs. Rob zwaait op ze. “Dat zijn mensen uit Luik. Die doen hier altijd hun boodschappen en straks komen ze bij ons koffie drinken.”

Leeg De Heeg
De Heeg is niet meer de wijk zoals Marc en Rob deze zo’n twintig jaar geleden aantroffen toen ze er kwamen wonen. “Ik woonde eerst in Malberg”, vertelt Marc. “Destijds was De Heeg als Villapark. Het was echt bruisend!” Dat is inmiddels veranderd. Door de leegstand van winkelpanden ontstaat leegloop van bewoners. De gemeente Maastricht is inmiddels bezig met een centrumplan. “De mensen zijn gefrustreerd dat het hier zo leeg is. Ze vinden dat De Heeg er maar wat bij hangt. De informatieavond was heel druk bezocht en we hebben genoeg ideeën. Het zijn vooralsnog plannen, maar we zijn goed op weg.”

Tijd voor feest
Hoe kijken de twee mannen naar de toekomst? “De Heeg is in beweging, we zijn in beeld. Ik heb er wel vertrouwen in”, zegt Rob. Op 14 december dit jaar staat een groot feest gepland. “Dan bestaat ’t Heegeneerke vijf jaar. De feestcommissie is druk met de voorbereidingen. Zo houden we een grote bingo en zijn we nu al aan het sparen voor de prijzen.” Vraag je de aanwezige vrijwilligers naar hun thuisgevoel, dan is men eensgezind: dát is ’t Heegeneerke. En hopelijk straks op een nieuwe locatie.