Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 2 juni 2019

Het reuzenweekend: deel 1; de reuzen van Maastrichtse scholieren en de beweeglijke Contios

Het 50 Jaor Gieg van Reuzengilde Gigantius weekend zit er op. Ondanks de tropische temperaturen trok de grote stoet van zondag 2 juni tienduizenden kijklustigen. Thuis in Maastricht begint evenwel eerst met een sfeer- en fotoreportage van de warming-up van zaterdag die vooral gestalte kreeg door de optocht van door Maastrichtse scholieren gemaakte reuzen en een van de meest indrukwekkende – toch in ieder geval technisch gezien – reuzen van het afgelopen weekend. We hebben het over Contios uit het Vlaamse Kontich

De afgelopen maanden waren ruim 300 kinderen van basisscholen verbonden aan MosaLira volop in de weer met tal van acties voor het 50-jarig bestaan van het Maastrichtse Reuzengilde Gigantius. Zaterdag 1 juni vond de grote apotheose plaats. Scholieren van een tiental scholen liepen vanuit Wyck naar de overkant van de Maas (eindbestemming Onze Lieve Vrouweplein) liepen met eigengemaakte reuzen volledig gemaakt uit afval- en restproducten. Eerder zagen leden van Gigantius een soortgelijke jongerenactie tijdens een reuzenweekend in Noord-Brabant. Bibi van der Wouw, communicatiemedewerker voor MosaLira: “Voor acties die leuk zijn en tegelijk het maatschappelijk bewustzijn bevorderen zijn wij altijd te vinden. Het is dan ook niet vreemd dat het enthousiasme bij veel basisscholen en -scholieren groot was.”

Het uiteindelijke resultaat werd zaterdag in een optocht die veel publiek trok gepresenteerd. Samen met leden van Gigantius en bevriende verenigingen al aanwezig in Maastricht trok de Maastrichtse jeugd met hun cradle to cradle reuzen door de stad.

Eerder die zaterdag deed de Vlaamse Reus Contios (Kontich, Antwerpen) al van zich spreken. De Belgische gigant is in tegenstelling tot alle andere reuzen die dit weekend in Maastricht waren niet meer dan een gevlochten karkas. Maar wel dusdanig door een technische school en een lokale academie dat het gevaarte ‘zelf kan lopen, de armen spreiden en het hoofd kan bewegen’. En als extra gaat Contios, die zijn oorsprong vindt vanuit Keltische sagen, zo nu en dan voor het klappende publiek door de knieën.

De reuzenstoet van de Maastrichtse scholieren en de ‘meet en greet’ wandeling van Contios – zo weten we nu – was de opmaat van een prachtig Gigantius weekend. Fotojournalist Laurens Bouvrie begint in dit artikel met een fotoverslag van de zaterdag. In de loop van maandag 3 juni trakteert hij u op heel veel foto’s vanuit een stuk of zeven locaties van 50 Jaor Gieg

 

 Lees ook