Karin Somers
TIM-verslaggever 28 mei 2020

Het Plantenasiel: “Ook kneusjes zijn welkom”

Met een vergeten vetplantje en drie stekjes fiets ik naar de Theodoor Schaepkensstraat nummer 11 in Wyckerpoort. Waar eerst Ekoplaza lag, zit sinds drie weken Het Plantenasiel. Je kunt er plantjes doneren, ruilen en kopen. Initiatiefneemster Lotte Reinhoudt verzorgt ze met liefde, knapt ze zo nodig op en voorziet iedereen zonder groene vingers van advies. Op bezoek in een urban oase.

De geur van jasmijn
Voor de deur van Het Plantenasiel staat een grote doos waar je de hele week plantjes in kwijt kunt. Lotte: “Mijn huisgenoten helpen regelmatig met het binnenzetten van de planten. Vanmorgen stond er bijvoorbeeld een jasmijn bij ons in de gang, het hele huis ruikt er nog naar.” Samen met mede-plantenliefhebber Michelle Fiévez – van de Goor gaat ze de trap op in het studentenhuis naast het asiel. “Nadat Ekoplaza was vertrokken, lag de ruimte een tijdje leeg. Mijn huisbaas was zo aardig om ons met de plantjes erin te laten. We mogen hier tijdelijk blijven zolang er geen nieuwe bestemming voor is.”

Binnen twee uur uitverkocht
Hoe is Lotte op het idee gekomen om een plantenasiel te beginnen? “Ik had wel eens van het concept gehoord en kwam erachter dat zoiets nog niet bestond in Maastricht. Het past echt bij deze tijd, groen is hip. Veel mensen zijn bezig met planten en stekjes. Ik ook. Toen ik een keertje wat van mijn stekjes voor de deur zette voor 50 cent per stuk waren ze binnen twee uur allemaal weg! Hier was dus vraag naar én ik vond het leuk om te doen.” Elke zaterdagochtend kan er nu geruild en gekocht worden. “Misschien een beetje raar om van je eigen initiatief te zeggen, maar het loopt echt bizar goed. Afgelopen keer stond er een rij van zo’n 20 mensen. Sommigen hebben wel driekwartier gewacht.”

Met de bolderkar
“Dat het zo storm loopt, komt echt dankzij jou, Lotte”, zegt Michelle. Ze ontmoette Lotte via Marktplaats. “Daar zag ik haar advertentie staan voor het asiel. Na mijn derde kindje zit ik eventjes zonder werk en heb ik mijn hobby weer opgepakt: de tuin en kamerplanten. Ik ruilde geregeld planten via Marktplaats. Toen ik Lottes berichtje zag, werd ik meteen enthousiast. Ik had allerlei ideeën. Die eerste zaterdagochtend ben ik direct naar het asiel gegaan. Met de kinderen én drie planten in de bolderkar.”

Geen winst, wel ideeën
Michelle ging na die ene keer niet meer weg. Ze helpt enthousiast mee en is nu onderdeel van het bestuur. Samen met Siméon de Bruijn en Chris Suma hebben ze sinds kort een stichting opgericht. “Misschien stopt de animo na zeven zaterdagen, maar misschien blijft het wel aanhouden en dan willen we meer gaan organiseren.” Lotte: “Vanavond is onze eerste bestuursvergadering. We zitten allemaal vol met ideetjes, maar eerst moeten we even goed landen. We hebben nog niet eens een prullenbak en wat stoeltjes om op te zitten. En ik vind het belangrijk dat de gedachte dat we geen winstoogmerk hebben, wordt vastgelegd in onze statuten.”

Plantenpraatjes
Het Plantenasiel brengt mooie verhalen voort. “Zo kwam er laatst een jonge meid met een prachtige orchidee”, vertelt Michelle. “Ze kon er zelf niet meer naar kijken, want ze had ‘m van haar ex gekregen. Even later ging er iemand anders dolgelukkig mee naar huis.” Lotte studeert epidemiologie en woont nu een jaar in Maastricht. “Ik had niet zo veel contact met mijn buurtgenoten, maar door Het Plantenasiel wel. Mensen maken even een praatje, vertellen hun buren over ons initiatief. Dat is echt geweldig om te zien.”

Dolgelukkig met een graslelie
“We merken dat sommige mensen zich een beetje schamen om hun verlepte plantjes te brengen, maar vooral die kneusjes zijn van harte welkom”, legt Lotte uit. “Soms past een plant gewoon niet bij je of bij je huis. We zien veel graslelies, aloë vera en pannenkoekplantjes. Die laatste zijn ook zo weer weg. De stippenbegonia en gatenplant zijn erg populair.” Kinderen krijgen altijd een gratis plantje. Michelle: “Mijn zoon koos een graslelie uit, hij was er dolgelukkig mee. Ik iets minder, maar hij heeft ‘m nu op zijn eigen kamertje staan en is hartstikke trots.”

Winnen
Regelmatig zijn er winacties. Zo werd al een gesigneerd boek over stekken en een cadeaubon van plantenzaak Wonderwoud verloot. Lotte: “Ik mail gewoon naar met name lokale initiatieven om te kijken wat we samen kunnen organiseren. Iedereen reageert enthousiast.” Op Facebook en Instagram lees je telkens hoe je kunt meedoen. De twee gaan weer druk verder met het verzorgen en uitstallen van de nieuwe plantjes. En ik fiets naar huis met een paar nieuwe stekjes.

Heb jij ook nog een plantje of stekjes over? Doneer het dan aan het Plantenasiel. Hierdoor kan het initiatief van Lotte, Michelle, Siméon en Chris nog lang blijven bestaan.

 

Fotografie: Ronald van den HovenLees ook