Het laatste stukje vrije sector van Maastricht: Ambyerveld

op 22 maart 2018 door Karin Somers TIM-verslaggever

Aan de rand van Amby verrijst een nieuw stukje Maastricht: Ambyerveld. Maar dit is niet zomaar een nieuwbouwwijk. Hier zijn de laatste vrije sector kavels van Maastricht te koop. Bianca Lemmens-Landerloo was op zoek naar een duurzame woning in een groene omgeving. Dat is in Ambyerveld gelukt.

Inspiratie

Vanuit de straat waar het gezin Landerloo nu woont, zie je hun kavel liggen. Een groot stuk grond waar de fundering de contouren van de toekomstige woning al aangeeft. “We hopen voor de bouwvak te verhuizen”, zegt Bianca. Dat lijkt snel, maar het ontwerpen van de woning was een lang proces. “Het gaat toch om een leefplek die bij je past. Gelukkig dacht onze architect goed met ons mee.” Loe Gossieau, medewerker Vastgoed bij de gemeente Maastricht: “We hebben vooraf meerdere architecten gevraagd om mee te denken over de bebouwing. Zo hebben we een Inspiratieboek samengesteld, dat kopers kunnen gebruiken bij het ontwerpen van hun toekomstige woning.”

Wonen in een groene omgeving

Waarom hebben Bianca en haar gezin gekozen voor Ambyerveld? “We hebben drie kinderen en waren op zoek naar een ruimere woning met een logische indeling en een grote tuin. In eerste instantie zochten we naar een bestaand huis in Amby, maar dat is in dit populaire stadsdeel niet gemakkelijk. Ambyerveld kenden we goed, omdat we er vaak wandelen met de kinderen. En de groene omgeving sprak ons aan.” Het zelf (laten) ontwerpen van de nieuwe woning hoorde erbij. “Dat was de eerste keer voor ons, en het lijkt me ook wel de laatste keer!” lacht Bianca.

Einde aan de vrije sector in Maastricht

Tegelijkertijd is dit het laatste gedeelte in Maastricht waar nog vrije sector gebouwd kan worden. Loe: “We zijn al lang bezig met Ambyerveld. De crisis heeft ons parten gespeeld, daardoor zijn we nu pas in fase 1. De banken zijn tegenwoordig kritischer bij het verlenen van een hypotheek, maar het aantal beschikbare woningen daalt ook gestaag. Voor mensen met een ruim budget komt nu deze optie in beeld.” Andere gebieden die op de lijst van de vrije sector stonden, zoals Lanakerveld, zijn – in ieder geval voor de komende 15 jaar – van de baan.

Duurzaam wonen

Terug naar de familie Landerloo. Zij wilden een huis dat zo energie-neutraal mogelijk is. Daarom namen ze een duurzame ontwikkelaar in de arm. Voor het verkrijgen van de bouwvergunning was contact met de welstandscommissie een vereiste. “Er waren een aantal opmerkingen over materiaalkeuzes, maar uiteindelijk was het een snel proces. Ik vind het wel jammer dat de Gemeente Maastricht nog niet klaar is voor het financieel afhandelen van vergunning voor duurzame bouwmethodes. Dit was terug te zien in de hoge legeskosten. Je zou verwachten dat het gebruik van duurzame materialen beloond wordt. Maar we hebben straks wel een huis met goede isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. We zijn er trots op dat we volledig van het gas af zijn!”